Вторник, 30 Авг 2022
    
Айтос

Айтос загрява за „Славееви нощи“

  31.05.2022 17:24  
Айтос загрява за „Славееви нощи“


Тече подготовката за 53-то издание на традиционните фолклорни празници


След една пропусната година и едно половинчато, заради ковид, издание-2021, през 2022 г. Айтос трескаво се готви за 53-те "Славееви нощи" на 10, 11 и 12 юни.
Тази година, традиционният фолклорен празник трябва да се проведе в пълния си блясък, казват от Организационния комитет, който се председателства от кмета Васил Едрев. Затова, успоредно с подготовката на вечерните концерти и конкурсите на тридневната фиеста, нон стоп се полагат грижи за огромния и красив парк "Славеева река", който в края на другата седмица ще посрещне хилядите участници и гости на най-голямото културно събитие в Айтос.
Всички 140 пейки в парка са освежени, подновени са мостове и парапети. Двете чешми с изворна вода са облицовани с плочки, тип камък. Окосена е голямата поляна, която три дни ще е хорище, редовно се косят тревите край алеите. Два пъти зелените площи са третирани срещу кърлежи. Всички кошчета за отпадъци, "оцветени" със спрейове са премахнати и са заменени с чисто нови - и не само в парка, но и в централната градска част.
В перфектен вид е откритата сцена, на която ще се случва народното музикално събитие. Освежени са гримьорните, осигурени са екотоалетните. След две години, около поляната ще се върнат капаните, скарите и казанлъшките понички. Ще си върнем и спомените за оня, истинския народен събор преди пандемията.
Три вечерни концерта, в петък, събота и неделя, от 20.00 часа ще съберат айтозлии и гостите на Айтос около обновената сцена. Уикендът пък ще прелива от конкурсни изпълнения, с начало 10.00 часа.
В празнично очакване сме на изпълнители и състави от всички фолклорни области, които ще покажат таланта си за наградите на Община Айтос. Както всяка година, наградният фонд е осигурен от Общината и спомоществователи. Традиционни са и специалните награди: "За най-ярко младо дарование на "Славееви нощи 2022", за „Най-добре представил се колектив от Айтос”, "За най-малък изпълнител на "Славееви нощи 2022" и за "Откритие на Празниците"
Нелеката задача да определи най-добрите в петте конкурса на 11 и 12 юни ще има жури с Председател проф. д-р Елена Кутева – Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – София, и членове: Цвета Кехайова – хоров диригент, педагог, Димитър Тонев – хореограф, Художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев” – град Бургас и Петър Димитров – Директор и Главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” – град Ямбол.
 


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: С реваншизъм не се преодоляват кризите, в трудни времена ДПС начертава посоката на страната
  29.05.2022 18:41      

Силвия Шатърова   Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в Руен, че с реванши