Петък, 02 Сеп 2022
    
Бизнес

Увеличение цената на топлото ще има, но не драстично

  31.05.2022 15:38  
Увеличение цената на топлото ще има, но не драстично

Дона МИТЕВА

Планираното рекордно поскъпване на парното от 1 юли  няма да е такова, стана ясно вече. Предложената в Бургас цената да е със 169,2% по-висока в сравнение със сегашната, няма нищо общо с реалността. Така успокои потребителите на бургаското топло инж. Христин Илиев, директор на бургаската „Топлофикация“.

„Няма да има такова драстично увеличение. Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1 юли цените на топлинната енергия за битови нужди да нараснат с 30,00 - 55.0 %, или средно с 39,26% за цялата страна. Това е първоначална публикация, от края на миналата седмица. На 2 юни предстои обсъждане и до 1 юли ще излязат окончателните цени“, разясни инж. Илиев.

инж. Илиев

Той подчерта, че бургаската топлофикация, след предлаганата корекция, е на второ място по ниска цена. С по-ниска е само пловдивската.

„Става дума за газовите централи, защото тези, които са на въглища, там цените са по-евтини, но пък има други детайли, които оскъпяват“, обясни инж. Илиев.

Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска (близо 4 пъти) от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%

Още не са правени изчисления в левове с колко отгоре ще се бъркат в джоба потребителите на „Топлофикация Бургас“.

„Аз не съм правил такива изчисления, защото няма смисъл на този етап да се правят сметки. Нека да мине втори юни.

Защото се очакват помощи от страна на държавата към топлофикациите, ще има и намаляване на ДДС-то към крайния потребител от 20 на 9%. Тези неща също ще бъдат отразени. Така че цените, които сега са посочени, не са окончателните. Ще има още една корекция и тя със сигурност ще е надолу“, заключи шефът на бургаското топло. Предвижданото премахване на акциза също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия.

При всички положения обаче цената на битовата енергия за топлинни нужди няма как да не се увеличи спрямо тези от миналата година, тъй като газът е над седемдесет процента от себестойността на един мегават топлоенергия. Към това се добавят и високите цени на въглеродните емисии, които също участват в ценообразуването.

„В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четикрикратно - от 45 лв./МВтч до над 160 лв./МВтч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия“, коментират от КЕВР.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Ето кои са обсъждали мракобесния вариант на българския „Магнитски“
  03.06.2022 12:33      

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ! Тази поговорка важи и за управниците, когато