Петък, 26 Авг 2022
    
Крими

Сливенски перачи на пари и контрабандисти с най-тежка мярка от съд в Бургас

  27.05.2022 17:13  
Сливенски перачи на пари и контрабандисти с най-тежка мярка от съд в Бургас

Бургаският апелативен съд задържа под стража четирима души от гр. Сливен, разследвани за контрабанда на акцизни стоки и пране на пари. Въззивната инстанция отмени определение на Окръжен съд – Сливен и наложи най-тежката мярката за неотклонение на Симеон С., Междун Г., Михаил Я. и Владимир М., които бяха задържани в съдебната зала.

Апелативните съдии уважиха протеста на прокуратурата срещу определението на първоинстанционния съд, с което беше взета по отношение на Симеон С., Междун Г. и Михаил Я. мярка за неотклонение “парична гаранция“, а спрямо Владимир М.  – мярка „подписка“.

Според втората инстанция налице са предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за четиримата обвиняеми. Разследването по делото е от декември 2021 г., като по преценка на въззивния съд, към момента са събрани достатъчно доказателства, които обосновават висока степен на вероятност, лицата да са извършили престъпленията, за които са обвинени – контрабанда на цигари и изпиране на пари.

Симеон С. е с обвинение за извършени престъпления по чл.242 ал.1 буква „а“ и буква „е“ от НК; по чл.253, ал.4, пр.1, вр. ал.2, пр.2, вр. чл.20 ал.3 от НК и две престъпления по чл.253, ал.4, вр. ал.2, пр.1 от НК; Междун Г. е с обвинение за извършени престъпления по по чл.253, ал.4, пр.1, вр. ал.2, пр.2, вр. ал.1, пр.2 вр. чл.20 ал.2 от НК и по чл.242 ал.1 буква „а“ и буква „е“ от НК; Михаил Я. е с обвинение за извършени престъпления по чл.253, ал.4, пр.1, вр. ал.2, пр.2, вр. ал.1, пр.2 вр. чл.20 ал.2 от НК и по чл.242 ал.1 буква „а“ и буква „е“ от НК и Владимир М. е с обвинение за извършено престъпление по чл.253, ал.4, вр. ал.2, пр.1 от НК.

По същото дело са привлечени още три лица, на които е повдигнато и предявено обвинение за извършени престъпления по чл. 253, ал.4 от НК.

Според въззивния състав разкритията, които правят свидетелите за механизма на осъществяване на пренос на цигари извън Р България, тяхното реализиране на чуждия пазар и внасяне обратно на територията на страна на парични средства, чрез които се извършват сделки с различен характер и чрез привличане на широк кръг лица, се явяват категория обстоятелства, които обосновават сериозност на случая и дават основание за извод, че рискът от противоправно поведение на обвиняемите е реален, както и е налице опасност същите да се отклонят от воденото срещу тях разследване, осуетявайки неговото срочно и законосъобразно приключване.

След обсъждане на всички обстоятелства, свързани със законността на постановената по отношение на Симеон С., Междун Г., Михаил Я. и Владимир М. мярка за неотклонение, въззивният съд приема, че спрямо същите следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда, а именно „задържане под стража“.

Определението на Апелативен съд – Бургас  е окончателно.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е