Петък, 26 Авг 2022
    
Бизнес

БЧК алармира! Едва 14-обучени водни спасители за този сезон

  27.05.2022 13:34  
БЧК алармира! Едва 14-обучени водни спасители за този сезон

Дона МИТЕВА

До момента има проведен само един нов курс за спасители. Обучени са 14 човека, като само 2 - 3 са за море, а останалите за басейн. Това коментира Виолета Радева, директор на БЧК-Бургас. За началото на юни е планиран следващ курс. „Има желаещи, записват се, но колко от тях ще покрият нормативите е друг въпрос“, казва Радева. От предходния курс става ясно, че половината от желаещите не  са се справили с изискванията.

„Принципно плувци много, но ако те не покажат бързина за време няма как да спасяват хора. Всички заем, че в рамките до пет минути трябва да се извършат животоспасяващи действия. До три минути трябва да са стигнали до давещия се, да са го извадили и да  обдишват. Именно това е един от проблемите, че не всички покриват норматива“ Казва Радева.
През годините има доста обучени спасители, друг е въпроса колко от тях продължават да работят лятото като такива.

По нейни думи е въпрос към концесионерите какво заплащане и какви условия ще предложат, за да си набавят необходимия брой водни гардове.

Заплатата от 1 600 лева не е съвсем достатъчна. Трябва тя да е поне 2 000 и нагоре, смята Радева. Но не изключва и останалите фактори – дали има храна, нощувка и т.н. Обикновено онези, които не са за първа година се връщат  там, където са работили предни лета, водени от сантимента и познаването на екипа и плажа.

Младите хора обаче не горят от желание да работят професията на „гларус“, а и физическите им способности, до голяма степен, се разминават с желанието. „От двадесет човека, записали се за първия курс, десет покриха норматива. Ние сме много толерантни даваме на всички  възможност предварително да плуват, за да подобрят своето време. Който положи усилие, естествено покрива и нормативите.

Затварянето на басейните по време на Ковид пандемията също оказа влияние. Защото водният спасител принципно трябва целогодишно да поддържа формата си“, допълни Радева.

Миналата година БЧК – Бургас е заверил около  300 талони. „Ще има спасители, но няма да са необходимата бройка“, заключи Радева, подчертавайки, че сега е започнала заверката на документите на спасителите. И на ден през БЧК – Бургас минават поне по 3- 4 души. А заверки се правят в цялата страна.

150 метра е отстоянието между два поста. На всеки пост трябва да работят по двама спасители, гласи Наредбата, след промяната, която бе направена преди няколко години.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е