Четвъртък, 25 Авг 2022
    
Карнобат

Млади огнеборци днес ще покажат знания и умения в Карнобат

  26.05.2022 08:07  
Млади огнеборци днес ще покажат знания и умения в Карнобат

В тон с добрите традиции през последните години с цел популяризиране на движението Младежки противопожарни отряди  “Млад огнеборец” Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас организира  областните състезания на териториите на различни общини в област Бургас. Тази година двадесето и първото  състезание ще се проведе на 26 май 2022 г. от 10.30 ч. на градския  стадион в Карнобат с любезното съдействието на общината.                                     

Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите, за което допринася участието на децата от младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. В тези формирования ученици, на възраст от 10 до 16 години получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност.

Движението Младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” е с международен характер. На всеки две години  Международната асоциация на пожарните и спасителните служби /CTIF/, организира състезания, в които участват и наши млади огнеборци.

В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година, по разработен примерен устав , включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация  на  дейността в системата на народната просвета.

Теоретичната и  практическата подготовка на  отрядите “Млад огнеборец” се ръководи  от служителите на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, със съдействието на общини, директори  и педагози от учебни заведения  под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с регионално управление  образование  на МОН Бургас.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, пролетен турнир за купата на Свиленград, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”, учреден от НСПБЗН - МВР през 2004 г. в памет на ученика от гр. Свищов, загинал, спасявайки свои съученици, при инцидент на 4 април 2004 г. край гр. Лим на територията на Сърбия.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е