Сряда, 24 Авг 2022
    
Бургас

Стара бургаска сграда заживя нов живот

  25.05.2022 17:15  
Стара бургаска сграда заживя нов живот

Община Бургас издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация на обновената сграда на ул. „Хан Крум“ №13. Тя е построена през 1919 - 1926 г. и до днес не беше ремонтирана сериозно.

Собствениците на сградата се възползваха от възможността да кандидатстват и спечелиха средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Проектът е един от 21 такива, които се изпълняват в града с административното съдействие на Община Бургас. Във всеки от тези случаи бенефициент са активни собственици на частни сгради.

Успешно изпълнените дейности на ул. „Хан Крум“ №13 са следните: топлинно изолиране на външни стени, покрив, подова конструкция, подмяна на прозорци и външни врати с нови с PVC профил, подмяна на осветителни тела в общите части с нови енергоспестяващи.

В сградата живеят 7 домакинства.

Дейностите по проекта са изпълнени в рамките на проект BG16RFOP001-1.004-0004-C04 „Обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Бургас”, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

„През последните години Бургас промени и подобри своя облик, ставайки все по-привлекателен. Щастлив съм, че нашите усилия са подкрепени от гражданите. Сигурен съм, че всички се гордеем с града си и искаме да го оставим на следващите поколения по-красив и развит, отколкото бе завещан на нас. Затова благодаря на всички за личните усилия! Все по-често виждам реставрирани стари частни сгради, за които собствениците дори не са търсили външна помощ, а са се справили съвсем сами. Имаме още много работа в тази посока, но сме на прав път. А гостите на града могат да бъдат сигурни, че с всяка следваща година ще продължим да ги изненадваме приятно!“, каза кметът Николов.

Резултатите от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност са намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е