Сряда, 24 Авг 2022
    
Бургас Спорт

„Златните момичета“ на България идват за майсторски клас в Бургас

  25.05.2022 11:44  
„Златните момичета“ на България идват за майсторски клас в Бургас

Малки гимнастички ще се срещнат с идолите си в зала „Младост“

 

Георги РУСИНОВ

 

Момичетата, които изписаха имената си със злато – бургазлийката Стефани Кирякова, Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс имат желанието да предадат ценен опит на младите гимнастички в Бургас. Олимпийските шампионки започват нова инициатива в живота си. Създали са фирма „ДиаманткиТЕ“ ООД, с която ще организират провеждането на мастър-класове в страната. За първа дестинация е избран именно морският град, от който родом е Стефани Кирякова.

Събитието трябва да се състои на 13 юни тази година, в зала „Младост“. В писмо до Община Бургас момичетата изразяват искане за финансиране в размер на 15 000 лева за провеждането на мастър-класа. Администрацията предлага от своя страна 8000 лева.

„България винаги е имала олимпийски шампиони, но ансамбълът по художествена гимнастика е уникален, защото са колективен спорт. За разлика от сърбите например, ние сме слаби в колективните спортове, но печелим медали в индивидуалните. Това е първият колектив, който носи олимпийско злато за България, и то в спорт, в който субективният фактор не е малък – победата се дава чрез жури, а не в директен двубой, и то в спорт, където, знаете, има определен натиск и в една държава победата е национална политика и въпрос на чест. За олимпийското злато съществен дял има и клубът по ХГ „Черноморец Бургас“. Аз мисля, че малките гимнастички заслужават да се докоснат до своите спортни идоли. Имам няколко въпроса обаче. Заявена е една сума от 15 000 лева, а ние предлагаме 8000 лева. Майсторски класове по спорт за пръв път влиза като понятие при нас. В какво ще се състои – времева продължителност, в какво ще се изразява класът? В тези средства включени ли са награди, хонорари?“, попита общинският съветник Станимир Апостолов.

Отговор той получи от заместник-кмета по спорт Диана Саватева.

„Получихме лично обаждане от Стефани Кирякова, още преди да бъде изпратено писмото. Стана много бързо всичко. Очевидно това е нова инициатива на момичетата. Те са си създали фирма, която ще се занимава с провеждане на майсторски класове. С това свое начинание грациите стартират от Бургас. Комуникирахме с техен представител, който подготвя филм за тях. Това беше един от проектите, който получи финансова подкрепа по фонд „Култура“. При получаване на писмото, аз също потърсих допълнителна информация. И разполагам със следната. Искането е за 15 000 лева. Ние имаме някакъв резерв и знаем, че трябва да бъдем много разумни със средствата, които са ни останали. Всеки ден пристигат предложения и ние искаме да помогнем на всички, но желаното и възможното трябва да се срещат в някаква разумна точка. Тъй като събитието е в рамките само на един ден – 13 юни, мое беше предложението да бъдем по-разумни със средствата, които предлагаме. Събитието ще бъде отворено за граждани, но очаквам допълнително писмо с повече информация за това как ще бъдат включени децата и подбора на клубовете. Т.е. не изключвам да има и някаква такса от страна на клубовете. Затова моето предложение е да не бъде давана пълната сума“, посочи тя.

Колегата на Апостолов – Тодор Йосифов, заяви, че предложението на администрацията е абсолютно резонно.

„В първия момент и аз като чух и ако ме питат, не 15, а 30 хиляди ще дадем. Не трябва да забравяме, че Стефани е наша гордост, но винаги има начини да се привлекат спонсори. Това са известни момичета. Личното ми мнение е, че те са едни от малкото хора, с които бизнесът би имал възможност гордо да се рекламира. Един успешен маркетинг не би бил проблем при такова събитие. Предложението за 8000 лева е справедливо. Предлагам ви да го подкрепим“, коментира той.

Заместник-председателят на Спортната комисия Георги Маринчев, който води заседанието заради напускането на титуляря Йордан Георгиев и най-вероятно ще поеме неговото място заяви, че първоначално е влязъл с намерението да предложим 10 000 лева, но изслушвайки доводите, се е съгласил за 8000 лева.

„Работата на тези момичета тепърва започва. В личен план това е невероятен успех за тях, но сега ги чака много работа с младите. Това е нещо, върху което можем да помислим и с други шампиони“, уточни той.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е