Сряда, 24 Авг 2022
    
Приморско

Празник на празниците в Приморско (СНИМКИ)

  24.05.2022 13:58  
Празник на празниците в Приморско (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Жителите на Община Приморско днес празнуват най-тачения празник – 24 май. Морската община е избрала за свой празничен ден, денят в който отдаваме почит и се гордеем със светите братя Кирил и Методий, създали българската азбука.

Празничният ден в Приморско започна с училищно тържество в СУ „Никола Вапцаров“, а след това и с празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“. На официална церемония и на фона на българския химн и химна на общината бяха вдигнати знамената.

„Това е ден на духовността, в който почитаме великото дело на братята Кирил и Методий – създатели на българската азбука, от която са се възползвали и всички славянски народи. На този ден се обръщам със специално внимание към хората, които работят в сферата на просветата и културата. Искам да им благодаря от името на ръководството на Общината и на Общинския съвет. Днес 24 май е и празник на Приморско. Винаги съм си задавал въпроса това случайно ли е? Разбира се, че не, защото на този свят няма случайни работи. Нашите предци са имали необходимостта от просвета и култура и много добре са знаели, че без тях няма просперитет. В такъв празничен ден обикновено се прави ретроспекция на изминалите години. Даваме си сметка, че последните две години изминаха под знака на пандемията. Те дадоха отражение в чисто човешки план и в социалния и икономическия живот на държавата, а съответно и на общината. Тази година също е на криза – финансова и икономическа, но въпреки всичко ние сме свикнали да работим при различни условия и да търсим своите цели. Благодарение на това, че работим съвместно с вас жителите на Приморско, резултатите са видими. Приморско има европейски облик. Той се променя. Става добро място за живеене. Става и предпочитано място и за туристите. Ние ръководството на общината се водим от принципа заявен от един виден английски политик преди много години – Хенри Джон Тембъл – „За нас няма вечни врагове и съюзници, за нас има вечни интереси“. А за нас ръководството интересите на общността са над всичко“, заяви от сцената кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

С него бяха и заместник-кметът Петко Гечев, както и председателят на Общински съвет – Приморско Златина Тюлиева.

След приветствената реч на градоначалника бе дадено начало на прегледа на художествената самодейност на всички състави от общинските читалища, пенсионерски клубове, клубове по народни танци и други.

Песни и хора се завихриха на сцената на амфитеатъра за радост на стотиците граждани и гости на града дошли за празника. Последва провеждане на народни борби в двора на училището, а по-късно, от 18:00 часа започва изпращането на абитуриентите.

В 19:30 часа на сцената ще излязат Били Хлапето, Демо, Дичо, Теди Кацарова и Деси Добрева, а след празничния концерт ще последва и празнична заря.

 

Очаквайте интервю с кмета на общината д-р Димитър Германов!


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е