Сряда, 24 Авг 2022
    
Бургас

Кметът Димитър Николов: Честит 24 май, бургазлии!

  24.05.2022 08:07  
Кметът Димитър Николов: Честит 24 май, бургазлии!

В празничния ден  кметът на Бургас Димитър Николов отправи своето поздравление. То  гласи:

"Уважаеми преподаватели, учители и ученици,

Уважаеми поети, писатели, просветни и културни дейци,

Скъпи бургазлии,

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май! Този ден за нас е най-истинският, най-съкровеният и най-българският празник в календара, защото ни е съхранил като народ през вековете.

24 май е най-тържественият и бляскав ден, който е запазил в себе си онзи възрожденски дух и плам, присъщ само на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни трябва собствено четмо и писмо, което да ни обедини и направи още по-силни, още по-достойни и горди сред другите народи, е еманация на вековната българска държавност.

Нашите земи са люлка на славянската книжнина и грамотност. С този неоспорим факт, ние се нареждаме сред малкото народи в Европа, допринесли за развитието на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката диря, която сме оставили тогава.

Предците и будителите ни са съхранили непокътнати буквите, езикът и културата ни, за да ги предадат на нас. Сега е наш ред ние да ги пазим и предаваме нататък. Това е вашата просветителска мисия, това правите вие – учители, поети и писатели, всеки ден предавате написаното знание с нашите букви. Благодаря Ви!

Ние, българите, имаме основателен повод за празнуване на този ден, защото помним първите просветители, защото помним делото им, защото знаем през колко тежки изпитания и гонения са преминали, за да оцелее словото.

Всеки от нас си спомня първия учител и първия звънец, първият буквар и първите знамена и фанфари, известяващи че е дошъл 24 май! Затова и за нас е много повече от традиция, почитането на най-българския празник с балони, цветя и венци, с песни и най-вече със задължителния химн „Върви народе, възродени!“.

На този светъл ден, ви пожелавам да сте здрави и винаги да имате самочувствието на народ, който заема заслужено и достойно своето място на картата на Европа и света!

Честит празник на българската азбука!

Честит празник на българската просвета и култура!

Честит 24 май, бургазлии!"


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е