Сряда, 24 Авг 2022
    
Култура Мнения Общество

Доц. д-р Александър Текелиев, Държавна опера – Бургас: За мен 24 май е най-българският празник

  22.05.2022 17:40  
Доц. д-р Александър Текелиев, Държавна опера – Бургас: За мен 24 май  е най-българският празник

Дона МИТЕВА

24 май се свързва не само с българската азбука, а като цяло с духовността, която е всеобхватно понятие. Затова в празника, който е толкова цветен и истински в Бургас, се включват всички творци. Независимо от коя сфера на изкуството, те усещат празника като свой. Такова доказателство е и доц. д-р Александър Текелиев, директор на Държавна опера – Бургас:

"В навечерието на 24 май бих могъл да кажа, че за мен това е най-българският празник, който е общонационален и обединяващ символ на духовното развитие.

В последните две трудни пандемични години, Бургаската опера участва в празничната програма на Община Бургас по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура - през 2020 г. Първото събитие след затварянето на всички културни институти бе концертът за 24 май, в който наши солисти пяха от прозорците на сградата на Община Бургас. През изминалата 2021 година солисти и хор на Бургаската опера участваха в съвместната изява на Община Бургас и Центъра за съвременно изкуство и библиотека - концертът "Славянски празник", в който пяха в дворното пространство на новата многофункционална библиотека."


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е