Сряда, 17 Авг 2022
    
Бургас

Близо 3 хиляди се потят на матурата по български в областта

  18.05.2022 11:43  
Близо 3 хиляди се потят на матурата по български в областта

Дона МИТЕВА

Към 11.30 часа няма съобщения за нередности по време на провеждането на матурата по български език и литература в област Бургас. Това заяви Лиляна Иванова, началник на Регионалното управление на образованието.

2 914 зрелостници са допуснати до матура. 90 от тях не са се явили при започването на изпита. Ученици от общо 47 училища се потят над въпросите, повечето от които тази година са с отворен характер. Зрелостниците са настанени в 39 училищни сгради в областта.

Изпитното време е общо четири часа. Тази година сред зрелостниците, полагащи изпит има и 12, които са със специални образователни потребности. За тях изпитното време е 6 часа.

Пред вид това, че изпитният ден започна с половин час по-късно и това, че трябва да се изчака и предаването и на последната работа, след което нарочна комисия в РУО да сортира и засече броя на работите с броя на учениците, се очаква към края на работния ден те да отпътуват за столицата.

„Предходни години тръгването на автомобила с писмените работи ставаше около 15.00 часа, но тази година изпитният ден започна с половин час по-късно. Освен това трябва да се изчака предаването и на последната писмена работа, а имаме зрелостници, на които се полагат 6 часа за работа“, коментира Иванова.

В сградата на математическата и френската гимназия има около 300 зрелостници. Преподавателите от двете гимназии отговарят за по около 150 ученици, които са избрани на случаен принцип, така че има и такива, които на са учили в тези учебни заведения.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Бургаски депутати от ГЕРБ: Темата „Македония“ катурва кабинета след юни
  16.05.2022 12:54      

Силвия ШАТЪРОВА   Темата „Македония“ най-вероятно ще катурне каб