Петък, 19 Авг 2022
    
Несебър

Кметът на Несебър Николай Димитров връчи почетен плакет на професора от Харвард-Димитър Съсълов

  18.05.2022 11:47  
Кметът на Несебър Николай Димитров връчи почетен плакет на професора от Харвард-Димитър Съсълов

 

Кметът на община Несебър Николай Димитров връчи почетен плакет на професор Димитър Съсълов. Знакът е израз на уважение към постиженията и успехите на бележития учен, чиито кариера и авторитет са достигнали върховете в областта на науките астрономия и физика.

Господин Съсълов е родом от Несебър и е личност, с която градът се гордее. Той е професор в университета „Харвард“ и директор на Харвард-Смитсониън център по астрофизика. 

На събитието присъстваха много приятели, роднини и близки на учения, който през 2003 г. е обявен за почетен гражданин на Несебър.

Топлите  думи, с които градоначалникът Николай Димитров приветства г-н Съсълов и съпругата му бяха последвани от личен разказ на професора за любовта към родния Несебър, за научните постижения и пътя, който най-успешният български астроном е изминал към тях.

Повод за завръщането на учения в България и в града е номинацията му за "доктор хонорис кауза" на Софийския университет и обещанието да предостави на Община Несебър работни документи на своя баща -  не по-малко известния архитект Димитър Съсълов, които да бъдат дигитализирани и прибавени към градския архив.

С този акт бе затвърдена линията на приемственост в споделянето на ценни материали, свидетелстващи за посоката на развитие на Несебър и усилията на няколко поколения граждани в опазването на богатото му историческо и архитектурно наследство. Преди няколко години професор Съсълов за първи път предостави на общината, в лицето на на кмета Димитров, част от архива на баща си –архитект  Съсълов, чиято дейност бе посветена на приемането на Несебър в Списъка на градовете световно наследство на ЮНЕСКО.

 

 Проф. Димитър Съсълов произлиза от семейство на видни български интелектуалци. Дядо му е изявеният български историк Димитър Съсълов – автор на редица трудове, посветени на прабългарите. Баща му е архитектът Димитър Съселов. Пpoфecopът по физика и астрономия  Димитъp Cъcълoв cтaвa cвeтoвнo пpoчyт c тoвa, чe пpeз 2003 г., чpeз мeтoдa нa тpaнзитнoтo тъpceнe, зaeднo c eĸипa cи, ycпявa дa oтĸpиe нaй-oтдaлeчeнaтa плaнeтa в нaшaтa гaлaĸтиĸa. Tя ce нaмиpa нa oĸoлo 5 000 cвeтлинни гoдини oт нac, в cъзвeздиeтo Cтpeлeц и e нapeчeнa Оglе-ТR-56b

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Регионалният министър в Бургас: Масово се обжалват процедури за основни ремонти. Това е подозрително
  20.05.2022 11:54      

Силвия ШАТЪРОВА Основните ремонти, още на ниво процедури, се обжалват масово. Нямаме необ