Вторник, 16 Авг 2022
    
Бургас

Трима влизат в битката за шеф на бургаското образование

  17.05.2022 15:33  
Трима влизат в битката за шеф на бургаското образование

Дона МИТЕВА

В края на работния ден в петък – 13-и, приключи приемането на документи за овакантеното място на началника на Регионалното управление на образованието – Бургас.

Засега е ясно, че кандидатите да седнат в горещия стол на инж. Виолета Илиева, която излезе в пенсия, се броят на пръстите на едната ръка.

От ключово значение е заемането на този пост, защото предстои близо тридесет училища в областта да сменят директорите си, тъй като настоящите също отиват в заслужена почивка.

Въпреки очакванията мнозина млади и амбициозни хора да се поблазнят за поста, броят на подалите документи май е твърде скромен. Една от причините е, че заплащането е по-ниско от това на голяма част от директорите на училища.

Като основни играчи в надпреварата за кабинета в сградата на улица „Гладстон“ 150 се очаква да се появят трима основни играчи.

Досегашната зам.-директорка на Немската гимназия Петя Петрова е първата, която ще мери сили с останалите кандидати в тежкия конкурс. Тя има и малко предимство, защото вече се е явявала на такъв – за РУО - Видин. Мотивът да се пробва там вероятно е този, че тя е родом от този край и има сантимент към този град, а и роднини, които живеят там и могат да я подкрепят.

Отново иска да се завърне в сградата на РУО, където е работила по проекти, другата кандидатка – Марта Грънчарова, по мъж Николова. Литераторката е от учителско семейство. За причината да си тръгне от там вероятно знаят определен кръг от хора, а най-вече бившата началничка и самата Грънчарова.

В момента тя замества във ГРЕ „Г. С. Раковски“, или както всички бургазлии я знаят - Френската гимназия. Вероятно от началото на следващата година титулярят се връща на работа и Грънчарова ще остане без работа. И трябва да си търси друго работно място. 

Мъжкото присъствие в конкурса е на сегашния заместник-директор на Математическата гимназия Станимир Баев. Той бе кандидат за народен представител от БСП. Втори в листата, след инж. Петър Кънев. Завършил е бакалавър и магистър „Специална педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, притежава бакалавърска степен „История“ отново в СУ. Магистър е по трудова и организационна психология, пак от СУ. Има и специалност „Стопанско управление“ в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. В момента е дипломант в магистърска програма „Детска и юношеска психология“ към Бургаския свободен университет. Завършил е семестриално, остава му защита на дипломната работа.

Смята се, че това ще са основните играчи в конкурса, макар да се говори, че има подадени и още документи. Остава да се види дали на всички претенденти документите са изрядни и дали отговарят на поставените изисквания.

Предвид разположението на политическите сили в управлението на държавата, се говори и това, че мястото е отредено за човек на „Продължаваме промяната“. Дали това ще стане факт зависи не само от това кой ще получи благословията на партийните лица, а също така и от предстоящия конкурс, който никак не е лек.

Много преди старта на самия конкурс, а и преди пенсионирането на инж. Виолета Илиева, в публичното пространство се завъртя името на тракиеца Тодор Ангелов като претендент за шефското място. След това се търсеше млад и амбициозен бивш данъчен, устремил се към поста. Но сега, когато зарът е хвърлен, става ясно, че основните кандидати са от гилдията на преподавателите.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Бургаски депутати от ГЕРБ: Темата „Македония“ катурва кабинета след юни
  16.05.2022 12:54      

Силвия ШАТЪРОВА   Темата „Македония“ най-вероятно ще катурне каб