Понеделник, 15 Авг 2022
    
Спорт

Директорът на детско юношеската школа на „Нефтохимик“ Николай Кръстев: В школата ни има много потенциал и талантливи деца

  15.05.2022 13:40  
Директорът на детско юношеската школа на „Нефтохимик“ Николай Кръстев: В школата ни има много потенциал и талантливи деца

Интервю на Кирил Евтимов

 

- Ники, наскоро се завърна от Флоренция, където изкара специализация в академията на „Фиорентина". Предполагам си натрупал доста впечатления от работата на италианските ти колеги в школата на „виолетовите"?

- Здравейте, първо бих желал да ви благодаря за това, че в последно време отдавате внимание на ДЮШ на „Нефтохимик“ и работата в нея. Да, бях в Италия и смея да заявя, че се завръщам с отлични емоции от престоя ми във Флоренция. Радостен съм, че успях да се докосна до тренировъчния процес на такъв реномиран клуб като „Фиорентина". Завърнах се в Бургас по-мотивиран, по-надъхан и се надявам да предам това мое вдъхновение на целия спортно-технически щаб в школата.

- Запозна ли колегите си в ДЮШ с това, което видя във Флоренция, като начин на работа, поведение и т.н?

- Да, споделих им за доста от нещата, на които станах свидетел, като ще се опитаме да приложим някои тънкости и в нашия тренировъчен процес.

- През 2019 г. синът ти Димо подписа договор с Фиорентина. В академията той се развива отлично и преди дни с „примаверата“ спечели трета Купа на Италия, като има и една суперкупа.

- Много се радвам за Димо, тъй като той работи неуморно от самото начало на престоя си в Италия. Знам през какви трудности премина, но вече свикна, продължава да се развива и да подобрява поведението си на терена. Страшно е амбициран да се докаже. Най-радостното за мен е, че треньорът му Алберто Акуилани е доволен от неговото развитие. Бъдещето е пред Димо и се надявам той, заедно с другия българин в състава - Иван Андонов, скоро да получат шанс за изява и при мъжете.

- Вече има топла връзка между „Нефтохимик" и „Фиорентина". Има ли вероятност друг талант от школата на клуба да последва стъпките на Димо? Има ли реално младоци, които биха представлявали интерес за италианците, а и не само?

- С директора на академията на „Фиорентина" Валентино Анджелони често комуникираме по различни теми. Той е винаги готов да откликне с ценни съвети и идеи за развитието на младите футболисти на „Нефтохимик“. При нас има много талантливи деца, които имат потенциал за развитие и шанс да бъдат забелязани от чуждестранни клубове. Но, както вече стана въпрос, за това се иска много себераздаване, амбиция, труд, постоянство и хъс. Не на последно място - усърдие в тренировъчния процес и да слушат треньорите в академията на „Нефтохимик", които има на какво да ги научат.

- Любимият ти клуб, в който ти изкара 9 сезона, стигна и до националния отбор, празнува 60 години през 2022 г. Кога ще го видим пак така силен, както беше по твое време?

- Болен въпрос е това. Всички, обичащи футбола в Бургас, желаем искрено това да се случи. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Не само с „Нафтата", а и с „Черноморец", знаете, че имам и няколко сезона при тях. Но за момента съм се посветил на школата и се радвам, че нещата там вървят положително, за което да благодаря на СНЦ. Усилията ми са насочени академията да функционира на пълни обороти и да развиваме децата, които имат желание да се занимават с футбол. Относно 60 години „Нефтохимик" се надявам лятото да се съберем и да отпразнуваме юбилея. Повече от задължително е.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Бургаски депутати от ГЕРБ: Темата „Македония“ катурва кабинета след юни
  16.05.2022 12:54      

Силвия ШАТЪРОВА   Темата „Македония“ най-вероятно ще катурне каб