Неделя, 18 Сеп 2022
    
Общество

Как да се справим с холестерола

  08.05.2022 14:59  
Как да се справим с холестерола

Трябва да се приемат зеленчуци, плодове и зърнени продукти с повишено количество фибри

 

Какви са тайните на холестерола? Кога добрият холестерол се превръща в лош и какво се случва тогава в тялото ни. Според кардиолога проф. Кирил Карамфилов от УМБАЛ "Александровска" здравословният начин на живот съхранява съдовата система.

"40 години е първата възраст за скрийнингово изследване на липиден профил. При пациенти с родители, починали от сърдчно-съдови усложнения - с фамилно, вродено повишаване на стойностите на холестерола - може и по-рано", обясни той. И допълни, че добрият холестерол обира холестерола от съдовете и го вкара черния дроб.

"Рисков фактор е и ниския добър холестерол. Увеличеното количество триглицериди също не е добър фактор, може да се получи атеросклероза. Тук обаче хранителният режим помага дори без лекарства", разкри проф. Карамфилов.

По думите му трябва да се приемат зеленчуци, плодове и зърнени продукти с повишено количество фибри, които не позволяват на холестерола да проникне. "Да се избягва солта и високомаслените неща. Зехтинът е част от диета с много добри резултати. Чашата червено вино е много от полза", посочи кардиологът.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения
Н. Пр. Ингрид Кресел - посланик на Естония в България: Ние сме известни с дигиталното си правителство и с любовта си към природата
  18.06.2022 15:24      

Моделът на електронно управление започна преди 20 години с образованието на децата