Събота, 28 Май 2022
    
Мнения Царево

Кметът на Царево: От 11 години не помня земетресение, което да е нанесло щети на църквата „ Свето Успение Богородично“

  23.04.2022 19:14  
Кметът на Царево: От 11 години не помня земетресение, което да е нанесло щети на църквата „ Свето Успение Богородично“
Кметът на Царево показа и последни снимки от храма, който е без никакви щети по фасадата

Сериозна сеизмична активност в района на Царево не е регистрирана от десетилетия и никой от съгражданите ми не си спомня такова. Аз съм кмет от 11 години и мога категорично да заявя, че не помня земетресение, особено пък такова, което да е нанесло каквито и да било поражения върху църквата “Свето Успение Богородично” или други сгради в общината, написа кметът на Царево Георги Лапчев във фейсбук профила си. Поводът е че тази вечер премиерът Кирил Петков ще присъства на Великденска литургия в църквата в Царево, а  в четвъртък от правителствената пресслужба обявиха, че Петков ще разгледа и разрушенията в храма, причинени от земетресение.

По време на мандатите ми и управлението на ГЕРБ сградата на храма в кв. “Василико” бе прехвърлена от държавата към Светия Синод, а 12 дка наоколо – за църковни нужди. Освен това районът беше облагороден с не малката помощ на общината.

Така че мога да уверя както всички жители и гости на Царево, така и премиера Кирил Петков, че църквата е в отлично състояние и към момента няма никаква необходимост от огледи или ремонт, написа още Лапчев.