Неделя, 24 Юли 2022
    
Айтос

Миряни се обединиха за довършването на църквата в айтоското село Дрянковец

  23.04.2022 15:23  
Миряни се обединиха за довършването на църквата в айтоското село Дрянковец

Ина ПЕТРОВА 


Местни жители, строителни фирми, църковни служители, общинари се обединиха за довършването на църквата „Св. Рождество Богородично“ в айтоското село Дрянковец. Храмът, който започва да се гради преди три години, е построен, но оставащите довършителни дейности изискват средства и време. Големият двигател за направеното досега е ставрофорен иконом Ромил. След кончината му тази година, строителството продължава със средства от дарения, за да сбъднат мечтата си местните жители – да могат да се помолят в свой храм. Големи усилия, за да се случи това полага и инициативният комитет за издигането на храма, част от който е и Александър Георгиев.
„Дрянковец е имало своя църква, но тя е съборена през 1968/9 година, за да се построи партиен дом“, разказва той. Мястото е отчуждено, но местните не се отказват и започват да се борят да си върнат терена и там отново да се издига църква. След години усилия, през 2019 г. Общинският съвет в Айтос гласува да се дари част от мястото на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" в Айтос за изграждането на църква в с. Дрянковец. Така на 1 септември 2019 г. строежът започва. „Отец Ромил положи много усилия, стигна се до ниво с два купола, с камбанария, но средствата свършиха“, разказват от инициативния комитет. Започва събирането на дарения. Така, впоследствие се поставя гранитогрес, камбана, ще се прави саниране, ще се поставя ограда. 
„Вече повече от две години се мъчим да я отворим. Сега църковните настоятелства в Айтос и Сливен отпуснаха средства, започна изграждането на иконостас. Само той струва 10 000 лева“, разказва Александър Георгиев. 
Сред наложителните дейности е доизграждането на външната част, саниране и най-вече поставянето на ограда, защото в селото има животни, които влизат в простраството около храма.
Предстои рисуването на икони. „Дърворезбарят, който прави иконостаса и престола, е от село Пирне. Трябват допълнително средства за 12-те икони, които ще се поставят в него. От църквата в Айтос ще вземем свещници, а лекар от Бургас е обещал икони за църковната част“, споделя Георгиев.  
Строителни фирми пък са осигурили безплатни материали. Сред подалите ръка са отец Серафим от Айтос, както и представители на Общинския съвет, които наскоро идвали да оглеждат довършителните дейности. Много миряни също помагат. „Искаме да имаме един работещ храм. Малко се притесняваме от цените на строителните материали, които постоянно се вдигат. Поставили сме си за цел и много искаме храмът да отвори врати и да бъде осветен на 8 септември, Малка Бородица, както се и нарича църквата“, отбелязва Александър Георгиев.  

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Любопитно Мнения
Борислав Славов, композитор: Музиката и видео игрите са двете страсти в живота ми, които съчетах
  24.04.2022 17:30      

Българинът е имал честта да работи с великия Ханс Цимер и да си говорят за любимия му фил