Събота, 23 Юли 2022
    
Бизнес

Масови фалити на малки ферми прогнозират овцевъди

  22.04.2022 14:17  
Масови фалити на малки ферми прогнозират овцевъди

Дона МИТЕВА

Цената на агнешкото в търговската мрежа на Бургас достига 26 лв. за килограм, сочи анализ на основните хранителни продукти за първата седмица на април, направен от Министерството на земеделието. Това отново прави града ни рекордьор по скъпотия. От тези данни става ясно, че в големите търговски вериги агнешкото бутче се продава за 25.99, а плешката - на 24.09. Докато в Пловдив например цената за бут е 18.45, а на плешка - 16.95 лв. На пазара на „Краснодар“ обаче прясно агнешко може да се купи и за 18.00 лева. Това по статистиката на Министерството отговаря на така наречените малки магазини.

Румен Люцканов

Румен Люцканов (Асоциация на животновъдите в Странджа), е животновъд, чиято ферма се намира в странджанското село Момина църква. Тази пролет той е продаде 400 агнета и си е оставил още 200. Животните са дадени на търговци за износ за Италия. „Тази година продадох на 10 лв. живо тегло без ДДС. Никога досега не съм продавал на такава цена“, коментира той. Въпреки това по негови сметки печалбата почти е равна на нула. Макар фуражите да са договаряни и купувани още миналата година. Не иска да си помисли изобщо за тази есен на какви цени ще се договарят и купуват фуражите.

Агнетата, които държи във овцефермата Люцканов, е избрал да са женски и най-добрите. Те ще му послужат „за ремонт“ на стадото. Старите овце ще бъдат подменени с тях. И после поне пет - шест години няма да прави подмяна.

За ново стадо не мисли, защото по негови думи няма хора, които да работят. „Никой не иска да работи във фермата, всички искат по морето“, коментира проблема с работната ръка във селското стопанство и конкретно в животновъдството фермерът иронично, но с болка.

Има достатъчно агнета, за да се задоволи потреблението на нашия пазар и за Великден, и за Гергьовден. За голямо съжаление пазарът се задоволява с голям процент вносни агнета - това е, което плаши българските производители и целия сектор, коментира в национален мащаб Бойко Синапов от „Обединени български животновъди“.

Браншовите организации на животновъдите отдавна са предупредили управляващите за нерегламентиран или регламентиран внос, по които от съседни на нас държави в момента се внася по-евтино агнешко месо. Като цяло те казват, че ситуацията в сектор „Животновъдство“ не е критична, а катастрофална.

 

 

Продължава тенденцията за македонско агнешко

 

 

Димитър Добрев, овцевъд от село Пирне, е председател на Сдружението за развъждане и отглеждане на млечни овце. Той алармира за опасността от масови фалити в овцевъдството на фона на изкупните цени и цените на фуражите, които драстично се разминават.

Освен това, преди празниците той казва, че се внасят големи количества агнешко от Македония, и то на по-ниски цени от това, което предлагат родните ферми.

Димитър Добрев

„Нямам нищо на против, ако се попълва липсата на агнешко по празниците с внос, но нека то да се предлага на пазара на същата цена, като нашето, а не да подбива цената му”, категоричен е Добрев и допълва, че трябва да има здрав контрол на вноса.

Овцевъдът казва също, че изкупната цена на едро на живи агнета започва да пада и в момента е 7.50 лв. „Работата върви към фалит”, заключава овцевъдът. „Цената на фуражите стана убийствена. Скокът при комбинираните фуражи е 30 - 35%. А от мандрите изкупуват млякото под 2 лева за литър, няма как да се оцелее”, рисува реалната картина Димитров.

„Ние работим по 24 часа в денонощието 365 дни в годината и въпреки това продаваме овчето мляко на цената на литър минерална вода, а вълната се чудим какво да правим. Да не говорим за работната ръка. Миналата година съм сменил три екипа”, обяснява Добрев. Надникът на един работник в овцеферма варира от 30 до 50 лева на ден и въпреки това трудно се намират хора, които да се грижат за животните. И ако в други отрасли като овощарството или производството на плодове и зеленчуци все пак има и сезон, в който се почива, при животните няма такъв” разказва овцевъдът.

Не му се говори за предстоящите празници, защото те са обгърнати повече в грижи, отколкото в празнична суетня.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Царево
Кметът на Царево: От 11 години не помня земетресение, което да е нанесло щети на църквата „ Свето Успение Богородично“
  23.04.2022 19:14      

Сериозна сеизмична активност в района на Царево не е регистрирана от десетилетия и никой от съгра