Събота, 23 Юли 2022
    
Бизнес

Рибарският сектор очаква финансова подкрепа заради мините

  22.04.2022 11:19  
Рибарският сектор очаква финансова подкрепа заради мините

 

Дона МИТЕВА

Народният представител Златомира Карагеоргиева – Мострова от ИТН получи отговор на своето питане за възможностите за подпомагане на лица от българския риболовен флот, които са възпрепятствани да извършват обичайните си дейности в Черно море поради опасност от мини. Има зелена светлина за финансово подпомагане на сектора.

Златомира Мострова

В отговора от министъра на земеделието са описани всички мерки, които са взети спрямо свободно плаващите мини  и информацията, която е предоставена на риболовците.

Що се отнася до подпомагането на бранша уведомяват депутатката, че Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство работи по осигуряването на функциониращ механизъм за компенсация на операторите в риболова от създалата се ситуация. „България изрази своята позиция на Съвета по селско стопанство и рибарство за нуждите от навременно обезщетение на сектора и чрез двата инструмента – Програмата за морско дело и рибарство и бъдещата програма за морско дело, рибарство и аквакултури. В резултат на позицията, подкрепена и от други държави –членки е активиран кризисен механизъм, който позволява на държавите да предоставян компенсации чрез бъдещата Програма на сектор „Рибарство” за пропуснати приходи или допълнителни разходи, вследствие на агресията на Руската федерация  в Украйна”,са казва в отговора.

 Въпреки осигурената възможност българските управляващи считат този механизъм за неприложим и бе изразена позиция, че е необходимо да се отключат възможности за кризисни мерки по текущата програма, което ще осигури бързо подпомагане на операторите от риболова, аквакултурите и преработката на продукти.

По това предложение е постъпила положителна информация от ЕК така че от Европейския фонд за морско дело и рибарство да се даде възможност за откриване на допълнителни кризисни мерки в подкрепа на секторите на рибарство и аквакултури в ЕС и ще позволи да се използвант свободните средства от Програмата за морско дело и рибарство от периода 2014 -2020 г.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Царево
Кметът на Царево: От 11 години не помня земетресение, което да е нанесло щети на църквата „ Свето Успение Богородично“
  23.04.2022 19:14      

Сериозна сеизмична активност в района на Царево не е регистрирана от десетилетия и никой от съгра