Сряда, 20 Юли 2022
    
Бургас Общество

Страстна седмица в клоновете на „Български пощи“ в Бургас

  20.04.2022 13:37  
Страстна седмица в клоновете на „Български пощи“ в Бургас

Великденски добавки и пенсии се изплащат в пощенския клон по местоживеене

Техническата неизправност в колоновете прави невъзможно получаване или изпращане на писма и пратки, плащане на задължения към EVN

 

Моника ИЛИЕВА

 

Страстната седмица се пренесе и в клоновете на "Български пощи" в Бургас. Великденската добавка за пенсионери – 70 лв., която спокойно можем да наречем клинична пътечка за реанимация на възрастни, за малко да подмине най-нуждаещите се и уязвими хора у нас. Около 1 млн. пенсионери в страната – половината от всички, продължават да получават парите си в клоновете на „Български пощи". Графикът за това е от 7-о до 20-о число на всеки месец. Освен това от 15 април се изплащат и великденски добавки. Хакерска атака, извършена ден по-късно – 16 април, блокира разплащанията, макар и за кратко, в пощенските клонове.

Пощите удължават срока за изплащане на пенсии

В изявление държавното дружество призна, че има проблем и помоли за търпение. В момента заради атаката не може да се ползва електронния картон, с който пенсиите се получаваха във всеки пощенски клон на страната. Затова се раздават само в станциите по местоживеене. Същото се отнася и за добавките. Проблемът обаче надхвърли пенсиите и бонуса, за чието изплащане бе намерено решение. Техническата неизправност в системата на "Български пощи" прави временно невъзможно получаване или изпращане на писма и пратки, плащане на задължения към EVN.

„В цяла България е такава ситуацията. Не можете да изпратите пакет или писмо, технически системата е неизправна. Пенсиите и добавките могат да бъдат получени по местоживеене. Те не минават през систематс, хората слагат подписа си, че са ги получили. Няма наплив. Днес е последният ден за раздаване. На повечето пенсионери държавата вече се издължи за месеца“, заяви служител на Български пощи пред „Черноморски фар“.

Репортер поиска да направи снимка в централния клон на пощите в Бургас, за да покаже реалната картина на своите читатели пред гишетата. Охранител обясни: „Това е национален обект, нямате право да снимате. Забраната е оповестена със стикер на вратата“.

„Дошла съм напразно. Трябва да посетя пощенския клон по местоживеене, за да получа надбавката. Такъв е редът в създалия се хаос“, обясни пенсионерка от бургаския кв. „Победа“, пред сградата на Старата поща в Бургас.

„Получихме сумата за Великден. За да се платят сметки или да се изпрати пратка, не може и дума става. Обясниха ни, че системата не е изправна, имат технически проблеми“, каза семейство пред  „Черноморски фар“ в района на Новата поща в града.

Припомняме, че „Български пощи” претърпя сериозна кибератака, която е специфична и не е извършвана в България. Всички специализирани институции и експерти от най-високо ниво работят по отстраняването на проблема. Системите се възстановяват индивидуално. Когато възвърнат нормалния си ритъм, гражданите ще бъдат информирани. Ръководството на дружеството уверява, че към момента няма информация за изтичане на данни. 

Докато една част на управлението се мъчи да изпълни вече дадените обещания, друга продължава да раздава нови. Дойде благата вест, че ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли. Прецизира се с точно колко бюджетът може да си го позволи, обяви председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев. Във влезлия в сила от 1 април бюджет на държавното обществено осигуряване е предвидено той да бъде 1500 лв. тази година.

 

 

 

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика
  20.04.2022 17:52      

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет