Сряда, 20 Юли 2022
    
Бизнес

Украинци търсят работа в туризма

  19.04.2022 12:18  
Украинци търсят работа в туризма
Ирина е от Одеса, икономсит, но е готова да работи и в ресторант

Дона МИТЕВА

Ирина е украинка, от Одеса. Има висше икономическо образование, но е дошла на трудовата борса в Бургас, с ясното съзнание, че не може да работи  по специалността си. „В Одеса бях общински служител, икономист, сега знам, че тук няма как да работя същото. Минавам през различни работодатели, събирам оферти, за да си намеря нещо подходящо“, казва жената. Съгласна е да работи и в ресторант или пък като администратор в хотел.

С нея се засичаме на щанда на  верига магазини. Двете дами са дошли от Варна, където им е седалището, за да набират кандидати за работа. Едната е преводач. Тя умело рекламира позицията на продавач,        подчертавайки, че няма проблем с езика. „Когато аз започнах работа в магазина също не знаех български, но с помощта на колегите си и с курсове го научих. Работното време е много подходящо. То е на смени, така че има време дори за плаж“, обяснява тя на Ирина.

Възрастният украинец се интересува от позицията на техник и поддръжка

„Сезонните ни магазини са по цялото Черноморие и са над 40. Търсим касиери и продавач – консултанти. Не задължително те да владеят някакъв език. На южното Черноморие се намират 10 магазина и се надяваме да намерим кадри за тях на тази борса“, каза Зорница Дянкова, която провежда подбора на кадри.

Притесненията на организаторите на борсата, а и на част от работодателите, е че при примирие между Украйна и Русия, голяма част от бежанците, които военните действия прогониха от родните им места, ще побързат да се върнат обратно и съответно, ако са наети на работа, ще оголят подиции. Въпреки това, са готови да ги наемат.

Възрастни мъже, украинци проявиха жив интерес към позициите за поддръжка, озеленяване или охрана на хотели.

Летище Бургас също участва в борсата с дълъг списък от обявени позиции.

Интересът за работа в летището е основно от страна на българи

„Позициите наистина са актуални и търсим хора. Дали можем да назначаваме украински граждани, при интерес от страна на такива по време на борсата, трябва да обсъдим възможността с моите работодатели. До момента няма някакъв актуален интерес, вероятно защото всичко е много специфично“, обясниха от отдел „Човешки ресурси“ на аеропорта.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика
  20.04.2022 17:52      

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет