Понеделник, 11 Юли 2022
    
Айтос Руен

Калуд Тодоров Ралев- доайенът на кметовете в община Руен и областта

  11.04.2022 13:07  
Калуд Тодоров Ралев- доайенът на кметовете в община Руен и областта

Навършват се 100 години от рождението на Калуд Тодоров, кметувал повече от 30г. в с. Просеник, Бургаски окръг

Лечо Желев - Бургас   

Калуд Тодоров е роден на 10.04.1922г. в подбалканското селище Просеник. През зимата - цялото в снежна пелена, а пролетта и лятото - скрито от зелена растителност. По-голямата част от годината слънцето обилно пръска златните си лъчи от върховете на планината и подтиква неговите жители към усилен творчески труд.

Калуд Тодоров е син на прогонени от Турция българи през 1913г. Баща му, „баш майстор“, зидар, работи неуморно, за да осигури хляб и дом на семейството си.  Това семейство през 1944г. ще даде свидна жертва в борбата срещу монархо-фашистката власт - партизанинът от отряд „Народен юмрук“ Рали Тодоров, разстрелян заедно с още 21 партизани и ятаци край с. Топчийско. Там сега се издига величествен паметник, посветен на загиналите в борбата за свободата на България.

Преди 09.09.1944 г. Калуд Тодоров симпатизира на РМС и участва в организираните сбирки в корията край с. Гълъбец и в Просеник. Активно участва в завземането на властта на 9 септември 1944 г., става член на БКП и не изневерява на социалистическата идея до края на живота си. Започва работа в здравната служба като хигиенист, а после е касиер на национализираната мелница. Обществеността в с. Просеник вижда в младия човек трудолюбие, деловитост, активност, и той е избран за кмет на селото през далечната 1952 г. Оттогава бива избиран последователно на тази ръководна длъжност до неговото пенсиониране. Така 30-годишната му служба го прави доайен сред кметовете в община Руен и областта.

През този наистина творчески и съзидателен период на дългогодишно кметуване, Калуд Тодоров Ралев буквално преобразява с. Просеник. Построен е втори етаж на училищната сграда, разширен е дворът на училището. Създадени са детска градина, баня на селото, асфалтирани са десетки улици и площадки. Осъществена е разностранна дейност по хигиенизирането и по-нататъшното благоустрояване на селото. Изграден е красив читалищен дом - с голям киносалон, с библиотека и спортна зала в долния етаж на сградата, за тренировки на отборите по борба, тенис на маса и др. 

Извършва се и водоснабдяване - отначало с каптирането на различни водоизточници в района. След построяването на язовир „Камчия“ е установена връзка с водоснабдителната мрежа на язовира. Така се решава и един сложен проблем за съществуването на населението.

Положителното отношение на Калуд Тодоров към масовия спорт го подтиква и към строителство на спортни съоръжения. За кратък период е построен голям спортен комплекс, включващ футболно игрище, лекоатлетическа писта, съблекалня, плувен басейн и затова никак не е случайно, че точно в Просеник през 1960г. се провежда I окръжна селска спартакиада по всички видове спорт. Отборите от селото се класират комплексно на първо място.

В центъра на селото е изградена осветена спортна площадка за волейбол и баскетбол, на която ежегодно се провеждат окръжни състезания. Съвместно с ръководството на „Селкооп“ се подновява материалната база на кооперацията. Построени са нови магазини, сладкарници, кафенета, ресторанти, в които се предлага и прочутото зад граница просенишко вино „Червен мискет“ и ракия.

В това време на всестранен подем, никнат като гъби нови жилища, в които има и модерни кухни, холове с библиотеки, които показват ново отношение към бита и културата в живота на хората от селото.

Посочените по-горе факти на всестранно развитие на Просеник говорят убедително за успешната управленска дейност на дългогодишния кмет на селото, наричан от жителите с уважение и признателност - „бай Калуд“. Заслужава внимание, че той не се възгордя от постигнатото, продължи да бъде уравновесен и скромен човек след пенсионирането си до своята кончина.

Отбелязвайки 100 години от рождението на Калуд Тодоров, сме длъжни да му отдадем заслужена оценка като кмет, за неговия голям принос за всестранното възходящо развитие на село Просеник.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Легендарният халф на „Нефтохимик“ Митко Трендафилов: От години футболът в Бургас дълбае дъното
  11.04.2022 10:59      

Интервю на Кирил ЕВТИМОВ  Митко, пролетта дойде, как е настроението при тебе