Понеделник, 11 Юли 2022
    
Бургас

В ОУ „Св. Климент Охридски“ приемат гости от вътрешността на страната

  11.04.2022 09:25  
В ОУ „Св. Климент Охридски“ приемат гости от вътрешността на страната

Дона МИТЕВА

Бургаското основно училище „Св. Климент Охридски“ след дни отваря вратите си  за ученици и учители от ОУ „Евлоги Георгиев“ - Дупница, ОУ „Хр. Ботев“ - с. Самораново, област Кюстендил и ОУ „Хр Смирненски“ - с. Ореховица, област Плевен.

То за втора година участва в Националната програма „Иновации в действие“, Модул 1 – „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации“.

От 2018 година училището домакин е включено в списъка с иновативните училища – където учениците подобряват своите образователни резултати и творческо мислене чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

Гостуващите групи, които се състоят от 4-ма преподаватели и 4-ма ученици, на 13, 14 и 15 април ще участват в уроци по IT математика и визуално програмиране. Мобилността ще завърши с издаването на съвместни продукти за популяризиране на иновациите – брошура, дипляна и фотоалбум.

В рамките на този модул за първа година група с ръководител старши учител Венета Кантарджиева и 15 ученици от II б клас изучават IT математика. В курса са включени интерактивни задачи със симпатични герои. Учениците задвижват сами героите си и им помагат да съберат богатства – рубини или златни монети. В същото време неусетно се учат да събират и изваждат, да умножават и делят, да боравят с линия и транспортир. Децата развиват своето логическо и нестандартно мислене, а наградите са специални значки.

За втора година група от 15 ученици от III б клас, с ръководител старши учител Милена Петкова също изучават IT математика. В курса учениците придобиват първоначални систематизирани умения за математическо моделиране чрез използване на компютър. Формират се нови знания и умения за работа в дигитална среда. Чрез блокчета те извършват математическо моделиране. Освен да програмират, децата прилагат знанията си и в графични изображения и създават неповторими картини.

В прогимназиалния етап на обучение учениците от V и VI клас, под ръководството на старши учител Росица Жекова се научават в часовете по визуално програмиране, че може да има повече от едно вярно решение за пространствен проблем. Децата вече познават няколко вида цикли. Те са запознати и с работата на условните конструкции и могат да изградят елементарни такива с помощта на блокове за визуално програмиране, откриват грешки в готов код и ги коригират.

Иновацията оказва сериозно въздействие върху логическото и аналитично мислене на учениците. Те придобиват увереност в програмирането и разбирането, че усвояването на езика Ruby им дава знания за основите на програмирането.

Според директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Женя Железова, нейните колеги са в първите редици на водещите специалисти. Доказателство за това е интересът, който родителите на бъдещите първокласници проявяват към училището. В дните на отворени врати, проведени на 1 и 2 април, то е посетено не само от родители, чиито деца са посещавали детска градина на територията на бургаския квартал „Изгрев“, но и от целия град. Има и такива, които са помолили да им бъде разрешено да разгледат училището извън рамките на тези дни. „Освен че представихме материалната база и възможностите на училището по отношение на иновациите, в една класна стая бяхме направили и творческа работилница за децата. Докато родителите задават своите въпроси и получават отговори от екипа и разглеждат класните стаи на бъдещите първокласници, децата се занимаваха от наши колеги“,  разказа Железова.

За следващата година от ОУ „Св. Климент Охридски“ се надяват да имат не три, а четири паралелки първокласници.

Следващият проект, който подготвят от училището за иновация, е сценично изкуство за учениците от 1 до 4 клас, което да прелее в театър на английски език за среден курс.

„Няма значение дали училището е малко или голямо, дали се намира в град или село. Важна е мотивацията. Трябва директорът да мотивира учителите, а те от своя страна - учениците. Тогава не закъсняват и резултатите“, споделя тайната на успеха директор Железова и допълва, че идеята за това да се заложи като предложение за иновация сценично изкуство и английски език е дошла именно от учителите.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Легендарният халф на „Нефтохимик“ Митко Трендафилов: От години футболът в Бургас дълбае дъното
  11.04.2022 10:59      

Интервю на Кирил ЕВТИМОВ  Митко, пролетта дойде, как е настроението при тебе