Петък, 08 Юли 2022
    
Бизнес

Преди сезона: Хотелиери искат яснота как ще се освободят базите им от бежанци

  08.04.2022 18:01  
Преди сезона: Хотелиери искат яснота как ще се освободят базите им от бежанци

Дона МИТЕВА

Адекватни и бързи мерки да предприемат управляващите  за украинците, които в момента са настанени в частни хотели по Черноморието, искат  хотелиерите. Извън темата с бежанците се настоява  за отпадане на писиарите за туристи и ясни правила за плажовете.

„Трябваше да има много по-добра организация за настаняването на бягащите от Украйна. Наистина искам да поздравя хотелиерите, които дадоха хотелите си и помагат и са полезни на тези хора. Но смятам, че трябваше да се вземе решение първо да се започне с държавните бази, за да бъдат и украинските бежанци и хотелиерите спокойни”. Това коментира в Бургас бившият министър на туризма, понастоящем зам.-председател на ресорната комисия в парламента Николина Ангелкова.  По нейни думи е неудачно решението на държавата за настаняването на бежанци от Украйна в курортите по Черноморието преди старта на туристическия сезон. В тази посока изказаха притесненията си и хотелиери и кметове от населените места по Черноморието.

Ангелкова участва в кръгла маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред туристическия бранш преди летен туристически сезон“ в Бургас.

Най-коментирано бе  това, как и кога ще стане  прехвърлянето на украинците от хотелите в държавните бази. „В момента се получава изключително неприятна ситуация, в която ние очакваме туристи пред старта на сезона, а същевременно хора, които бягат от войната и това е една ужасна трагедия. Няма как те да бъдат разнасяни от един хотел в друг, в бази и пр. Нали разбирате какъв стрес преживяват те и семействата им?! Това основно са жени с малки деца“, подчерта Ангелкова.

Сред присъстващите се изказа и съмнението, че наличните държавни бази, които са годни ще могат да поберат настанените по хотелите в момента. Подчерта се, че в много кратък срок правителството трябва да изясни как и кога ще става това преместване.

 „Правителството би трябвало отдавна да е взело мерки. Смятам, че трябваше да се вземе решение първо да се започне с настаняването в държавните бази и украинските бежанци и хотелиерите да бъдат спокойни“, категорична бе Ангелкова.

Кметът на Бургас Димитър Николов коментира, че в последните седмици се забелязва вътрешна миграция на бежанците към големия град, където възможностите на децата да посещават курсове и школи са по-големи.

Проблемът с бежанците идва на фона на сериозен отлив на туристи, драстично намалели или напълно канселирани резервации от останалите пазари.

Народната представителка от ГЕРБ коментира също, че ще се настоява мярката 60/40 за хотелиерите да остане поне до края на годината. Това и още предложения ще бъдат внесени в парламента.

От бургаския депутат  Жечо Станков пък стана ясно, че близо 618 млн. лв. са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност за малък, среден бизнес и туризъм. От тези средства могат да се възползват хотелиерите за поставяне на алтернативни енергоизточници.

Коментира се и традиционният проблем с електронното издаване на визи.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът поздрави бургаските медици и студентите по медицина
  07.04.2022 09:48      

"Уважаеми лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, здравни работници, студенти и всичк