Четвъртък, 30 Юни 2022
    
Бургас Крими

Интензивна 2021-а отчита Окръжен съд – Бургас

  31.03.2022 13:16  
Интензивна 2021-а отчита Окръжен съд – Бургас

Георги РУСИНОВ

 

През 2021-а работата на съдиите в Окръжен съд – Бургас бе интензивна, разнородна, натоварена и много добра. Това отчете председателят съдия Росица Темелкова.

„Бургаските окръжни магистрати се справиха с нея по възможно най-добрия начин, опитвайки се непрестанно да осъществяват качествено правосъдие и да допринасят за създаване и утвърждаване на така липсващото усещане за справедливост в обществото“, коментира още тя.

През изминалата година в Окръжен съд – Бургас са разгледани 1519 наказателни дела. От тях 1351 са свършени, което представлява 88.94% от всички разгледани дела. 87% от свършените, или 1180 дела, са приключили със съдебен акт по същество.

Съдия Темелкова отчете още, че са били образувани 24 дела по изпълнение на европейска заповед за арест, издадени от други страни членки на Европейския съюз. По 11 дела съдът е допуснал изпълнение на европейската заповед за арест. По едно е отказал. Има и 4 образувани дела по молби за екстрадиция. В първо гражданско и търговско отделение са разгледани 1586 дела, от които свършени са 965. Второинстанционните граждански дела са 2377. От тях в тримесечен срок са приключили 61% от въззивните граждански дела и 93% от частните граждански дела.

„Възможността за срочно приключване на делата е значително подобрена с предприетите дисциплиниращи участниците в процедурите мерки от съдиите. Осигурено е редовно връчване на съобщения и призовки чрез едновременно прилагане на всички предвидени в ГПК способи, което доведе до намаляване на проявите на недобросъвестност на ответниците, до спестяване на разходи на търсещите защита ищци  по назначаване на особени представители, както и до практическо преустановяване на възникването на основания за отмяна на влезли в сила решения или на постановени неприсъствени решения, поради нарушение правото на защита на насрещната страна“, отчита като резултати председателят на съда.

Осемте районни съдилища в областта също са били доста натоварени. Разгледани са общи 28 724 дела, от които свършени са 25 430, 85% от които в тримесечен срок.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт