Четвъртък, 30 Юни 2022
    

Обявиха кои мерки отпадат от 1 април – вижте ги

  30.03.2022 15:25  
Обявиха кои мерки отпадат от 1 април – вижте ги

Пандемията от COVID-19 постави здравните системи на всички държави пред много предизвикателства. Много хора загубиха близките си, много хора имат пост COVID симптоми, пострадаха много отрасли, 100 млн. души по света загубиха работата си вследствие на пандемията, дългосрочни са последиците върху образованието. Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка, предаде репортер на Novini.bg.

В България след поредицата от разхлабване на мерките сега е времето да направим следващата крачка – връщане към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г., когато за първи път беше въведена извънредната епидемична обстановка. След близо 2 г. България вече няма да бъде в състояние на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерски съвет, което бе формирано в резултат на едномесечни дискусии. Това означава, че отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, с които някои от нас свикнахме да живеем, посочи проф. Сербезова.

Тя цитира социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", според което 70% от българите са "за" по-леки мерки.

Министърът на здравеопазването обяви кои мерки отпадат от 1 април и кои мерки остават за срок до 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка.

Ето кои мерки отпадат от 1 април:

- Задължителното носене на защитна маска за лице на обществени места

- Спазването на физическа дистанция

- Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито

- Ограниченията при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища

- Забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги

- Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Ето и кои мерки остават за срок до 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка:

- Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия

- Продължаване действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

На пресконферецмията стана ясно още, че от 1 април се закриват COVID зоните в лечебните заведения. През последните седмици е имало случаи, при които в тях е имало по трима пациенти. Здравният министър проф. Сербезова отбеляза, че COVID зоните са играли положителна роля в борбата с пандемията.

Остава в сила провеждането на граничен здравен контрол. При промяна на епидемиологичната обстановка могат да бъдат въвеждани забрани за влизане от различни държави.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт