Неделя, 26 Юни 2022
    
Бургас Мнения

Ярослав Коюмджиев, журналист: В България имаме спешна нужда от силна зенитно-ракетна защита

  27.03.2022 18:08  
Ярослав Коюмджиев, журналист: В България имаме спешна нужда от силна зенитно-ракетна защита
Ярослав Коюмджиев е роден в Бургас през 1970-а. С журналистика се занимава от 1986-а, започвайки във вестник „Черноморски фронт“, днес „Черноморски фар“. Работи и в „Средношколско знаме“, „Сунгурларска долина“, „Компас“ и телевизиите СКАТ и RN. В Дагестан работи в руския вестник „Настоящее время“ и преподава в Катедрата по радио и телевизия на ДГУ. Издава и книгата „Дагестан Махачкала. Времена и хора“ в 560 страници. Получава специална награда на Чечения за документално кино. Интересен факт е, че за около месец е живял на 300 метра от двореца на Рамзан Кадиров и се запознава с много негови роднини. Занимава се с военно-патриотично възпитание на младежта, като през 2014-а прави безплатен военен лагер за ученици в Атия. Наш репортер разговаря с него за продължаващата вече месец война в Украйна. Има ли изгледи скоро тя да приключи, какво трябва да направи България за защитата си, изкривяват ли социалните мрежи информацията за случващото се? Отговорите на тези и други въпроси четете в интервюто на „Черноморски фар“.
  faragency.bg

„Безчинствата на руската армия са отдавна, видях ги в Кавказ, виждаме ги и в Украйна“, казва той

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

- Войната в Украйна. Мнения на експерти се различават по оста можеше ли тя да бъде предотвратена. Едни казват „да“, други - „не“. Какво е твоето мнение, Ярослав?

- Не можеше да бъде предотвратена война в Украйна. Един управлявал 20 години цар, виждайки края на житейския си път, иска или вечна слава, или вечен погром. За да можем да си отговорим на този въпрос, трябва да си зададем други. Доколко си струва да поддържаме десетина разузнавателни служби в България? Арестуваха преди няколко години едно момченце и го изкараха голям терорист, после го освободиха и пак ние ще им плащаме вересиите. Всички наши служби казваха, че няма да има война в Украйна. Единствено американските казваха, че ще има и ориентировъчно казаха кога. Исторически изследвайки руската държава, руските лидери и армия предположих, че войната ще стартира, както навремето Хитлер прави – рано сутрин, след празник. А в Русия на 23 февруари имаха празник – Денят на защитата на Отечеството. Напиха се едно хубаво и на другия ден тръгнаха на учение. Учението се оказа война.

- Преди дни стана един месец от началото на военния конфликт. Има ли според теб изгледи той да приключи скоро?

- Този конфликт най-вероятно съвсем скоро ще приключи, защото Русия търпи достатъчно големи загуби – и в жива сила, и в бойна техника. Те нямат безкрайни запаси на ракети и боеприпаси. Видя се ненужността на бронираните машини на пехотата, които горят като факли по пътищата. Дори и техните танкове с много дебела броня горят. На нашия бивш военен министър такава му беше визията – да напълним българската армия с бронирани машини. Като че ли има някаква полза от тях, освен за разходка на командирите по поляните.

- Бил си военен кореспондент в Чечения и Дагестан. Има ли разлика между тогавашните конфликти и сегашния в отразяването на информацията?

- Вярно е, че от 2004-а до 2009-а бях на територията на Северен Кавказ – от Новоросийск до Махачкала и Дербент, на границата с Азербайджан. Там бях по инициатива на служба „Военна информация“ - Сливен и със съдействието на тогавашния кмет на града Йордан Лечков. Той прие да поеме прикритието ми като представител на община Сливен за Южна Русия. Разлика между сегашния конфликт и тогавашните няма. Единствената разлика е, че нямаше социални мрежи, които да показват какво се случва. В Дагестан средно годишно ставаха по 200 терористични акта и антитерористични операции с участие на армията. Виждал съм как самите руснаци в центъра на Махачкала с БТР-и стрелят по блокове, изгарят хора, без съд и присъда. Там се унищожаваше. Безчинствата руската армия си ги прави отдавна, и то на тяхна територия. Прави ги и сега в Украйна.

- Изкривяват ли сега социалните мрежи случващото се в Украйна? Има ли голяма дезинформация?

- Разбира се. Така, както нормалните хора снимат и показват клипове в тези медии, така има и специално назначени на щат руски дезинформатори, които да изпращат съответната дезинформация. Така например навремето аз докато работех там, разбрах, че всеки един служител, който заема длъжност началник или заместник-началник на международен отдел в община или друга държавна служба, работи на две места. Първо, във ФСБ, където е на щат и има офицерски чин, и след това - гражданската работа.

- Преди около седмица на визита у нас бе американският военен министър. Много се говореше, че САЩ ще поискат от нас да пратим на Украйна нашите ПВО. Имаше ли според теб такава вероятност и промениха ли нагласата си управляващите в последния момент?

- Лично аз преди тази среща бях изпратил съобщение на наш депутат от Бургас да им даваме на украинците всичко, от каквото имат нужда. Но нашите управленци не са от отбора юнаци с по-здрави гащи. Но то, честно казано, и нашата техника не струва. Тя е от първите модели, които са най-слаби. Те са само за определени видове снаряди. Дори и американските „Пейтриът“ имат ракети за дронове, самолети и други нисколетящи цели, имат и срещу балистични ракети и други. В България имаме спешна нужда от силна зенитно-ракетна защита. Т.е. в спешен порядък трябва да бъдат купени мощни радиолокационни станции. Както например холандските и американските имат обсег на действие 480 километра. Тоест от такова разстояние радиолокационните станции засичат ракета, снаряд, самолет. Следователно трябва да има смесен зенитно-ракетен комплекс. Щатите имат „Пейтриът“, „Айрън доум“ – за малки цели и „Тат“, които са срещу балистични ракети.

- Имаше ли тогава такъв вариант, в който да си дадем старата техника сега на Украйна, а от НАТО да ни компенсират с по-нова?

- Както самият президент на Украйна Володимир Зеленский заяви, видя се че НАТО го е страх от Русия и няма желание да помага. Единствената възможност на България да си пази територията е да има по-близки връзки с Америка, откъдето да закупим съответната съвременна техника. Не като тези самолетчета Ф16, които закупихме преди няколко години и ще ги чакаме 2025-а. Близо 10 години. Техните ракети са с обсег 30 километра, докато на руските са с 250 километра. Сами си представете, че докато нашият стигне до там, че да пусне ракета, руският ще го е уцелил отдавна. Необходима е техника, дългобойни ракети, за да може от другата страна да имат уважение към нас.

- Един такъв акт на даване на военна техника на Украйна не ни ли поставяше в опасност от руска агресия?

- За Молдова и България руската агресия ще е евентуална още поне 10 години. Затова е необходимо да си стегнем военния бюджет и да имаме добра защита. Ние няма да нападаме никого. Това е ясно. Достатъчно сме се навели на Русия. Като тръбата, която снабдява Сърбия и Унгария с газ. И заради която сръбският президент може да размахва палец срещу нас, тъй като имат далеч по-силна армия. Те имат дори речен бронетанков катерен флот, който ние нямаме. Те произвеждат военна техника. Близки са с Русия и са от двете ни страни.

- Говори се, че следваща цел на Путин би била Молдова. Доколко има резон в такива твърдения?

- Ако е само за Молдова, няма смисъл, защото след това следва Румъния. През 1991-ва бях изпратен в комисия в Молдова и Украйна от университета, в който учих за подбор на бесарабски българи за студенти. Тогава се случи превратът на 18 август срещу Горбачов. Танковата дивизия, която бе в Болград, беше обкръжила Кишинев и тогава руснаците не позволиха Молдова да се обедини с Румъния, а имаше такова желание. Така че, ако Путин тръгне срещу Молдова, знае, че румънците са насреща. А те имат много повече нова американска техника от нас. Последно закупиха едни далекобойни ракети, които са с обсег до 500 километра.

- Какво излиза? Че на Балканите ние сме най-зле във военно отношение? Или може би само Северна Македония е по-зле?

- А, ние не знаем те какво купуват. Албания например сама строи американска натовска база. А ние имаме две бази и ето тук е моментът на нашето правителство да поиска със сериозен тон от Америка да изпрати два дивизиона „Пейтриът“ за защита на военновъздушната база в Безмер и военната база в Ново село. Изпратили са вече такива дивизиони в други натовски държави.

- Няма ли резон и в базата в Айтос, която трябваше да използват американците, да се позиционира нещо и там? Все пак е по-близо до морето и военния конфликт.

- Базата в Айтос е просто едни хангари за танкове. Видя се в тази война, че танкът не е техника, която ще се ползва в бъдещи войни. Най-добре би било на летището в Равнец да се направи международна обучителна военна база, но и с граждански функции. Самото място предполага разполагане на авиационна техника. Другото, което спешно трябва да се направи, е да се помисли за една радикална организация на двете торпедни противолодъчни корвети „Бодри“ и „Решителни“ и закотвената от години ракетна корвета „Мълния“, която стои в базата в Атия. Трите морски съда да бъдат модернизирани, да им се поставят модерни тройни торпедни установки. Торпедото да е МИ-90. То слиза най-дълбоко – до 1000 метра. Най-бързо е – до 90 км/ч. И на най-голяма дължина то преследва подводница – до 25 километра. Трябва да са и със съвременни сонари 2087, които са хитът в Европа за откриване на подводници. Ние в момента не знаем по българското крайбрежие кой какво прави под водата.

- България е една от страните, които приемат голям брой бежанци от Украйна. Смяташ ли, че бежанската криза ще се задълбочи още повече?

- Не мисля, че ще се задълбочава. Достатъчно разумни сме и досега видяхме, че дори и големите групи араби, които идваха в България, минават транзитно за Западна Европа. Всеки знае нивото на заплащане в България, така че никой няма да остане да се мъчи тук. Ще се търсят Германия, Швейцария, Франция – там, където са големите заплати. Дори голяма част от сегашните бежанци у нас, са транзит тук. Сами си направихме така, че да сме най-бедната страна и никой да не иска да остава у нас.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Ярослав Коюмджиев, журналист: В България имаме спешна нужда от силна зенитно-ракетна защита
  27.03.2022 18:08      

„Безчинствата на руската армия са отдавна, видях ги в Кавказ, виждаме ги и в Украйн