Събота, 25 Юни 2022
    
Бургас

Учителите против промяна на първия учебен ден

  26.03.2022 10:31  
Учителите против промяна на първия учебен ден

Дона МИТЕВА

Учителите от Бургас и региона не желаят промяна на началото на учебната година, твърди синдикалният лидер Константин Янков. По негови думи над 80% са тези, които искат да се запази традиционното начало, което е на 15 септември.

Просветното министерство предложи за обсъждане три варианта за начало на учебната година. Според първия, началото остава на 15 септември, а продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни за учениците от I до VI клас включително. Ако бъде прието това предложение, занятията на децата от първи до трети клас ще приключват на 15 юни, а на учениците от IV до VI клас – на 30 юни. За останалите випуски графикът не се променя.

Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември за всички ученици, освен за тези в спортните училища, като краят й бъде удължен за учениците от I до VI клас по вече описания начин. При такава ситуация ваканциите за всички ученици ще се увеличат с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени.

Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от I до VI клас да учат 10 учебни дни повече през юни по вече описания начин. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време.

              

                 Константин Янков

По време на гостуването си в Бургас просветният министър академик Николай Денков коментира, че той, както и експертите от Просветното министерство са за приемането на втория вариант.

Вариантите са предоставени на синдикатите и работодателите в системата на средното образование за задълбоченото им обсъждане.

„Ако се приеме промяна в началото на учебната година, това ще скъси и без това времето, през което учителите могат да ползват отпуска. Особено за учителите от горен курс, където се провеждат матури и летни практики. Отпуските продължават обикновено чак до 5-6 септември. По-ранното изтегляне началото на учебната година води до това, че учителите трябва да са на работа най-късно на 1 септември.

Втората причина са опасенията за масово неприсъствие на ученици в клас, имайки предвид планираните почивки с родителите, а защо не и това, че големите ученици работят и са още заети с ангажименти към работодателите.

Третата причина е, че удължаването на учебната година, ако бъде само и единствено за сметка на ваканциите, трябва да се заяви много ясно. Имаме дълга лятна ваканция и много къси ваканции по време на учебната година. Ако се гарантира, че удължението ще отиде за ваканция по време на учебната година, вероятно част от колегите биха променили мнението си.

В същото време вариантът, който се предлага за увеличаване часовете на учениците до 6 клас, означава, че тяхната учебна година ще завършва на 30 юни. Не е ясно учебни дни ли ще са”, категоричен е Янков. Проблемът по негови думи по-скоро е в учебните програми, отколкото началото на учебната година.

Янков категорично не е съгласен с огласения факт, че българчетата учат най-малко. Според справки, които той е правил, нашите ученици са някъде по средата на броя учебни часове за Европа. А пък по време на ограниченията заради Ковид пандемията и обучението от разстояние в електронна среда се преподава и учи много повече. Защото в плановете при нормална учебна година има залегнали свободни дни за празника на училището, спортни празници, екскурзии и др., които сега са използват като нормални учебни дни.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Средец
Кметът на Средец Иван Жабов даде заявка за следващ мандат
  25.03.2022 14:47      

Дона МИТЕВА На Благовещене, кметът на Средец Иван Жабов обяви, че отново ще се кандидатир