Петък, 24 Юни 2022
    
Бургас Още новини

Туризъм в „последната минута“

  25.03.2022 11:50  
Туризъм в „последната минута“

Записванията за лято 22‘ паузирани заради войната в Украйна

В Египет и Тунис терористичните атаки са ежедневие. Въпреки това техния туризъм не е пострадал, изтъкна Христина Славова, ПР на БРТК по повод войната в Украйна

 

 

Моника ИЛИЕВА

 

Войната в Украйна очаквано доведе до прогнози за отлив на туристи у нас. Оказа се обаче, че хората от туристическия бранш не са негативно настроени. Проверката на „Чрноморски фар“ отчита положителна тенденция на фона на отминалите два пандемични летни сезона.

Пазар Централна Европа - Чехия и Полша, записванията вървят изключително добре преди началото на военния конфликт Русия – Украйна. На германския пазар записванията се движат по сходен начин. Сравнението е направено на база 2019 година, т.е. преди пандемията от Ковид-19. Това обясни Христина Славова, член на УС на БРТК и негов ПР. „Облекчаването на мерките, свързани с коронавирусната инфекция във всички държави, активира записванията и те вървяха с темпове отпреди колапса с пандемията. Говорим за организиран туризъм“, добави тя.

Румънския пазар е с добър темп на записване. Именно той през последните две години беше основен, поради индивидуалните пътувания. Туристите от тази дестинация пристигат с личните си автомобили.

Голяма част от записванията в момента са паузирани. Изчаква се развитието на военния конфликт. Радостното е, че няма масово анулиране на записвания.

„Тази година се завръщат скандинавците, очакват се туристи от Великобритания, които в последните две години отсъстваха, поради пандемичната обстановка“, коментира Христина Славова.

Христина Славова, член на УС на БРТК и негов ПР

От думите и става ясно, че ще се разчита и на българския пазар. Специалистите в бранша изразяват надежда, че след като в последните две години нашенеца е почивал по родните курорти, ще ги предпочете и в идващия летен сезон.

Що се касае до участието ни на туристически борси Славова е категорична, че: „Дигитализацията научи бизнеса да работи онлайн, борсите не са толкова определящи. Участието в тях има имиджов ефект. Бизнесът установи нови начини за връзка със своите партньори“.

Що се касае до войната в Украйна и как тя ще рефлектира върху летния туризъм у нас ПР-ът на БРТК акцентира, че в Египет и Тунис терористичните атаки са ежедневие. Въпреки това техния туризъм не е пострадал: „Твърде рано е. Туристите са достатъчно интелигентни и информирани, за да вземат адекватно решение. Ще добавя, че Райанеър, стартира полетите си до Варшава, Гданск и Краков от 9 април. Ето ви ги най-ранните туристи. Така че няма място за паника. Насаждането й е абсолютно неправилно и незаконсъобразно“.

Хотелиери в кк Слънчев бряг са оптимистично настроени по повод предстоящия летен сезон. Направени са някои реформи в предлаганите услуги от тях, така че да могат да отговарят на изискванията на повече от един чуждестранен пазар.

Хотел работещ на английския пазар, традиционно и от дълги години, отваря врати за първи път от две години. „Очакваме първите туристи – англичани – в края на месец май. Записванията са с добри темпове. Започнаха в края на декември продължиха през януари и част от февруари. Сега са в изчакване, но няма канселирани заявки“, обясни Йорданка Колева, собственик на голям хотел в курортния комплекс.

„Работим на английския пазар. Категорично ще отворим, но кога все още не мога да кажа със сигурност. Въпросът е какво ще бъде записано и как ще бъде записано. На фона на създалата се икономическа обстановка в страната, не можем да правим отстъпки в цените“, обясни Милена Несторова, управител на хотел с дългогодишен опит. Тя сподели, че все още не знаят какъв отзвук ще намери сред контрагентите им изтеклата преди дни информация за плуващите мини в Черно море.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Средец
Кметът на Средец Иван Жабов даде заявка за следващ мандат
  25.03.2022 14:47      

Дона МИТЕВА На Благовещене, кметът на Средец Иван Жабов обяви, че отново ще се кандидатир