Събота, 18 Юни 2022
    
Карнобат

В Карнобат: Дълъг списък с убежища на хартия, но малко са годни

  19.03.2022 13:27  
В Карнобат:  Дълъг списък с убежища на хартия, но малко са годни

Дона МИТЕВА

Списъкът на скривалища в Карнобат е дълъг – над две страници, но за сметка на това упоменатите места не отговарят на изискванията. „За бомбоубежищата трябва отопление, вентилация, резервно захранване. Вратите – специални, помещенията са преходни. С други думи, има специален стандарт. Докато скривалищата са с по-ниско ниво на защита. Повечето от бомбоубежищата в страната, включително и тези, които дават по телевизията, са занемарени през последните 30 години. Скривалищата пък се ползват за други цели. Натрупани са с натурии и много малко от тях са действащи”, коментира кметът на Карнобат Георги Димитров, обобщавайки, че наличното не отговаря на изискванията защото състоянието не е добро.

Скривалищата на бившата Гражданска защита са прехвърлени на общините. „Имаме едни бойни готовности – противогази, които са едва ли не от Втората световна война, които не вършат никаква работа. Ние нямаме право да ги бракуваме и ги влачим години наред, макар да са неизползваеми. Имали сме и йодни хапчета, но и те не стават”, рисува картината кметът.

По справка в Карнобат има скривалище на ж.п. гарата, в СУ „Христо Ботев”, в техникума, в сградата на Общинска администрация има противоракетно укритие. В жилищните блокове на града – 106 противоракетни укрития.

„На ж.п. гарата скривалището е неизползваемо, в училище „Христо Ботев” е станало склад, в техникума е наводнено. Това в сградата на общината се използва като общински архив. В него има вентилация, в другите няма. Като гледам справката, навсякъде пише – не се използва”, дава примери Димитров, допълвайки, че в жилищните блокове се използват като мазета.

На практика има само едно скривалище, което е отремонтирано, има два дизелови агрегата, които работят.

За да се приведат скривалищата във вид за използване, са необходими средства. „Изисквания много, но никой не е осигурил пари за тази дейност. По едно време имаше служби „Защита на населението”, които се позакриха, закриха се и щатните бройки. Ние трансформирахме няколко, за да има хора, които да отговарят защото има имущество и на тях се води базата. Но дотук”, заключи кметът.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Йоана Демирева, психолог: Презапасяването е нездрав контрол
  19.03.2022 17:24      

Дона МИТЕВА След километричните опашки по бензиностанциите и зареждането на автомобилите