Вторник, 14 Юни 2022
    
Бургас

Бургаските църкви слагат кутии за дарения за украинците

  15.03.2022 11:52  
Бургаските църкви слагат кутии за дарения за украинците

Дона МИТЕВА

В големите храмове на Бургас вече се поставят кутии за дарения в помощ на бежанците от Украйна. Това съобщи архиерейският наместник отец Севастиян. В цялата духовна околия ще бъдат поставени такива.

На Тодорова събота в най-големия храм на града „Св. св. Кирил и Методий“ вече е поставена такава кутия. За другите храмове е разговаряно с председателите на църковните настоятелства.

„На празника, на Тодоровден, пък и в събота и неделя винаги има миряни в храмовете, и ние призовахме да даряват. Ако нямат възможност да помагат с пари, то поне да помагат със санитарни и хигиенни материали. Говорих с БЧК и от там ми казаха, че имат нужда преди всичко от тоалетна хартия, памперси, носни кърпички, салфетки. Затова се обърнахме и към християните с такава молба. И кой с каквото може да помага“, обясни отец Севастиян.

За настаняване на бежанци в Бургас и цялата духовна околия няма голям потенциал. „Няма такива помещения, където да настаняваме хора. Единствено отец Павлин в храм „Свети Атанасий“ в „Изгрев“ е изявил желание, при нужда – при по-голям наплив от бежанци, ако се наложи, да приюти 10-12 души в църковния комплекс, където има условия. Също отец Емилиян в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в „Меден рудник“ е обявил, че долу в криптата под храма има възможност да се поставят легла и да се настанят, но за няколко дни, бежанци. На които след това да се намери дълговременен подслон. Да, там има условия, но все пак е храм“, каза архиерейският наместник.

За организирането на благотворителни кухни църквата в Бургаско няма потенциал.

„В съвременния свят хората, които дават, са тези, които нямат. Не искам да омаловажавам това, което правят онези с възможности и тяхната благотворителност. Но нашият народ като цяло не е от богатите. В тази икономическа обстановка народът ни обеднява. Изцяло разчитаме на обикновения мирянин, който от залъка си ще отдели, но ще дари, защото знае, че ще го направи за душевен мир. Да не забравяме, че един от най-големите добродетели е милосърдието“, разсъждава на глас отецът.

Във всички молитви, които се извършват в храмовете, свещениците винаги се молят за мир. Освен това, по призив на българския патриарх и на много от митрополитите, във всички храмове на светата литургия са включени допълнителни молитви за мир.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Средец
Инж. Живка Маврова: Средец се разраства във всички посоки
  13.03.2022 09:31      

ОУП предвижда разширяване на урбанизираната зона на града и индустриалните зони, както и