Четвъртък, 09 Юни 2022
    
Общество

Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък

  09.03.2022 15:05  
Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък

Мария Захарова заяви, че Русия няма намерение да сваля украинското правителство

Русия заяви, че преговорите с официалните лица от Киев за разрешаване на конфликта в Украйна бележат напредък и подчерта, че войските на Москва не работят за сваляне на украинското правителство, съобщава АФП.

"Постигнат е известен напредък", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова по време на брифинг за медиите, като се позова на трите кръга преговори с Киев.

Тя заяви, че руските военни нямат за задача да "свалят сегашното правителство".

Целите на специалната военна операция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и премахване на военната заплаха за Русия, която идва от украинската територия, тъй като тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Тя няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да свали настоящото правителство. Не е и насочена срещу цивилни граждани", каза дипломатът.

Русия се надява, че следващите кръгове от преговорите с Украйна ще направят по-значителна крачка напред, добави Захарова.

"На практика споразуменията често не се спазват. Призоваваме украинската страна да направи всичко възможно, за да осигури безопасното преминаване на цивилното население, и се надяваме, че следващите кръгове от преговорите ще направят по-значителна крачка напред", каза още тя.

„Русия е поела контрола над редица ядрени съоръжения в Украйна, за да предотврати ядрени провокации от страна на бойци, като заплахата от това е реална”, заяви Захарива.

"В хода на специалната операция руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожката атомни електроцентрали и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета изключително с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват", заяви дипломатът.

Ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала в момента се контролира съвместно от руски военнослужещи, украински специалисти и Националната гвардия.

Захарова подчерта, че твърденията на украинската страна за предполагаемо двадесеткратно увеличение на нивото на радиация в Чернобилската централа са неверни.

Запорожката атомна електроцентрала също работи в нормален режим, а ситуацията в град Енергодар е спокойна.

"Действията на руските военни в тази опасна ситуация бяха продиктувани от необходимостта да се предотврати ядрена провокация от страна на украинските националисти, които очевидно няма какво да губят. Всъщност, те са обучени да правят това. Ето защо руските военни поемат контрола над украинските съоръжения за ядрена енергия", заключи дипломатът.

"Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения в Украйна", каза тя.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала, която е окупирана от руски войски, и че е завзета територията около Запорожката електроцентрала.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Министерският съвет: С още пари за зърно хлябът сигурен до 2023 г.
  09.03.2022 10:27      

С още пари за зърно хлябът сигурен до 2023 г. Кабинетът отпуска допълнителни пари за зърн