Понеделник, 26 Сеп 2022
    
Бизнес

Супер модерна научноизследователска лаборатория откриха към университет „Проф. д-р Асен Златаров“/СНИМКИ/

  09.03.2022 13:38  
Супер модерна научноизследователска лаборатория откриха към университет „Проф. д-р Асен Златаров“/СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

Научноизследователски лабораторен комплекс УНИТе на университет “Проф. д-р Асен Златаров” бе открит днес. В хода на проекта бе обновена сградата на техническия колеж, което за университета е изключително предимство. По проект там са обособени три лаборатории, предстои оборудването на четвърта. Те са част от мащабния проект "УНИТе", който се реализира в пет висши учебни заведения в страната.

„Най-важното е, че има вече три лаборатории, които вече работят. Четвъртата лаборатория е в процес на изграждане, защото там ще бъдат вложени около един милион лева, които знаете, че при проектите се изразходват след обществена поръчка. Тя е започнала през декември. Всички лаборатории са плод на многодневна, а бих казала понякога и нощна работа на колегите, под ръководството на проф. Симеонов. Който всяка сутрин ме посреща с някаква новина. Естествено, да отчета и труда на  проф. Сотиров и проф. Сотирова и всички колеги“, каза при откриването проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и пожела „На добър час и все така да вървят напред и нагоре“.

Зам. кметът Весна Балтина, която също присъства на откриването на лабораториите, честити придобивката.

 „Времето, в което живеем не ни дава възможност да планираме и прогнозираме, така както на нас ни се иска и така както бяхме свикнали. Това, което ни се случва последните месеци и последните дни изкарва на преден план важността на трите лаборатории и на това, което ще се случва тук. Защото изкуствения интелект е двигателя, на който възлагаме толкова много надежди, за да ни даде разрешение на много от въпросите, които сега само се питаме как и какво трябва да направим.

Образованието е основно право на всички граждани и като такова, ние от общинска администрация трябва да  подкрепяме и да се стремим то да бъде в нашите планове и програми като задача номер едно. Точно заради това в плана за интегрирано развитие като най-важен приоритет е заложено както образованието, така и здравеопазването. Без тези лаборатории е немислим прехода ни към въглеродна неутралност, към индустрия четири нула, към все такива цели, които са много важни. Затова се залагат и големи надежди на изкуствения интелект“, каза тя.

Лазерен гравир и 3D – фреза са част от първата лаборатория, наречена  хетерогенни системи и реално време. В нея се използват различни апаратни  платформи, като се работи за тяхната оптимизация, обясни научния ръководител на проекта проф. Станислав Симеонов. Наличен е и енцефалограф за изследване на мозъчната дейност.

„В момента правим контакти с професор по енцефалография, невролог, с който съвместно евентуално да работим и да се опитаме да намерим добро приближение на човешкия мозък и това, което ние правим с невронните мрежи“.

Най-атрактивна е лабораторията за интелигентни системи, в която освен компютърна техника разполага и с хуманоидни роботи  NAO  и Cruz. Един от тях демонстрира пред гостите танцовите си умения, на които биха завидели и доста хора.

Партньори по проекта са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", Европейският фонд за регионално развитие финансира и е на стойност близо 30 млн. лв. 

На откриването присъстваха ректорът на университета проф. Магдалена Миткова, зам. ректорът проф. Сотир Сотиров, представители на общината, преподаватели от университета гости.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати