Събота, 04 Юни 2022
    
Култура

Вдъхновена от Атон изложба подрежда в Бургас живописецът Свилен Блажев

  05.03.2022 15:59  
Вдъхновена от Атон изложба подрежда в Бургас живописецът Свилен Блажев

Впечатляващата изложба гостува в бургаската галерия „Пролет” от 7 март до 15 април

Една изложба, която провокира хиляди емоции, а техниката, духовното търсене и въображението достигат своето неизчерпаемо богатство и градация ще бъде представена пред бургаската публика на 7 март /понеделник/ в галерия „Пролет”.

12 живописни платна ще нареди в Бургас, големият майстор на четката Свилен Блажев. Те са работени специално за пространството за галерията на ул. „Лермонтов” 32 и са вдъхновени от последното гостуване на художника в Атон.Използваната техниката е енкаустиката (специфичен вид похват, при който се използва разтопен восък в съчетание с маслени бои).

Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в Кюстендил. Завършва Художествената гимназия през 1972г. През 1980 г. завършва стенопис в НХА при проф. Димо Заимов. Член е на СБХ от 1981 г. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Участвал е в над 200 общи и самостоятелни изложби в Европа, Азия и Северна Америка. Носител на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби. През 1987 г. получава Гран При при на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма” за цялостен принос и постижения в изкуството и други. Картини на Свилен Блажев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ Кюстендил, ХГ Сливен, ХГ Добрич, ХГ Монтана, ХГ Русе, ХГ Ловеч, музей „Пушкин” Москва, колекция Лудвиг – Кьолн и Ахен, колекция Брондо – Хелзинки, колекция Джулио Андреоти – Рим, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия, Белгия, САЩ и други.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Веселин Налбантов, хотелиер: Положението е много критично, колеги изнемогват с украинските бежанци
  04.03.2022 14:20      

Дона МИТЕВА Преди срещата с министъра на туризма Христо Проданов, хотелиерът Веселин Налб