Петък, 03 Юни 2022
    
Бизнес Мнения

Веселин Налбантов, хотелиер: Положението е много критично, колеги изнемогват с украинските бежанци

  04.03.2022 14:20  
Веселин Налбантов, хотелиер: Положението е много критично, колеги изнемогват с украинските бежанци

Дона МИТЕВА

Преди срещата с министъра на туризма Христо Проданов, хотелиерът Веселин Налбантов, бе категоричен, че има много и сериозни въпроси, които трябва да бъдат зададени. „Основно ще питам кога ще се помогне на колегите и на всички, които се отзоваха и помагаме на хората,които идват от  Украйна, защото положението е критично. Имам отворено писмо от колеги, които изнемогват. Днес двама човека от „Константин и Елена“ говориха с мен и казват, че им се плаче. Ще извадят хората, които са настанили, защото не могат да издържим финансово. Държавата обеща, а не дава нищо, казва: „Дайте да дадете“, обясни хотелиерът, подчертавайки, че всички негови колеги са се отзовали безрезервно да подкрепят правителството и  най-вече хората, които са в беда. Но настояват и да получат подкрепа да си платят например тока. Хотелиери, а и от другите браншове заедно с държавата да предприемат стъпките за приемане на бягащите от Украйна.

Той  си позволи да намекне за това, че всеки от хотелиерите, които са настанили украински граждани е воден от много сериозни лични мотиви. Категоричен, че не става дума за извиване ръцете на държавата,  но бизнесът не издържа, защото е със големи заеми. Той самият чака да настани в хотела си 40 човека от Украйна.

„Пълна измама е, че ББР отпуска заеми. Аз лично не мога да се възползвам. Държавата каза, че ще подпомогне, не само хотелиерите и колегите решиха да дадат собствените си средства и лични спестявания. Но те свършиха вече“,заяви Налбантов.

По негови думи мит е  и това, че могат да се настанят украинци на работа, защото те са без статут, а част  от тях са и без лични документи. Администрацията трябва да се задвижи, за да се изяснят правилата.

Налбантов е категоричен, че и сред пристигащите има не чак толкова бедни, хора, които искат да продължат да водят определен стандарт на живот.

Принципно още от април хотелите в Слънчев бряг имат резервации. Но при тази обстановка нищо не е ясно.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Веселин Налбантов, хотелиер: Положението е много критично, колеги изнемогват с украинските бежанци
  04.03.2022 14:20      

Дона МИТЕВА Преди срещата с министъра на туризма Христо Проданов, хотелиерът Веселин Налб