Петък, 03 Юни 2022
    
Бургас

Украинчета започват училище в Бургас

  04.03.2022 10:31  
Украинчета започват училище в Бургас
снимката е илюстратиевна

Дона МИТЕВА

Над 12 семейства от украинци, болшинството от тях с двойно гражданство, са потърсили вече помощ от Регионалното управление на образованието, за да бъдат настанени децата им в български учебни заведения.

 По думите на инж. Виолета Илиева, началник на РУО, благодарение на това, че образователното министерство реагира много бързо, още от последния ден на февруари се отговаря адекватно на настояването на родителите децата да бъдат записани в учебно или детско заведение.

„На този етап повечето от децата са във възраст да се учат в начален етап, но със сигурност ще дойдат и други. Родителите представят своите документи за самоличност и акта за раждане на детето. Посочва се и адресът, където пребивават. Попълва се своеобразна анкета, като целта е да се установи до каква степен детето владее български, а също така и посочват желаното от тях учебно заведение”, разказва за процедурата инж. Илиева и подчертава, че до голяма степен българската и украинската образователни системи са съвместими и това улеснява и родителите и училищните власти.

Спазва се принципът, който е валиден и за българските ученици – децата да се настаняват в най-близката детска градина или училище. В повечето случаи семействата притежават жилища в Бургас или в други населени места на близо.

По министерско разпореждане децата се приемат и тогава, когато капацитета на дадената паралелка е запълнен.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Веселин Налбантов, хотелиер: Положението е много критично, колеги изнемогват с украинските бежанци
  04.03.2022 14:20      

Дона МИТЕВА Преди срещата с министъра на туризма Христо Проданов, хотелиерът Веселин Налб