Петък, 06 Май 2022
    
Общество

РЗИ глоби цялата група на "Възраждане" в НС

  03.02.2022 12:18  
РЗИ глоби цялата група на \

Служители от столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) влязоха в парламента, за да проверят спазват ли се противоепидемичните мерки. 21 народни представители са били без маски, съобщи DarikNews.bg.

В нарушение на COVID мерките са били всички депутати от парламентарна група на "Възраждане", петима от ГЕРБ, двама от "Има такъв народ" и един от Демократична България.

Изпратени са им покани да се явят в РЗИ София за връчване на Актове за административно нарушение. Глобите са от 300 до 1 000 лв. за физически лица. 

Депутатите трябва да влизат ваксинирани, т.е. да представят валиден документ за пълна ваксинация, да имат документ за доказано преболедуване на COVID-19, наличие на отрицателен антигенен (48 часа) или PCR тест (72 часа). Друг вариант за зелен сертификат за достъп до НС е с антитела.

Това решение бе взето в началото на месец януари, а проекторешението бе внесено от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Дебатите около него от своя страна протекоха доста бурно.

В края на миналата седмица пък депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева коментира, че решението в сградата на парламента да се влиза със зелен сертификат не е било добре обмислено. В ефира на NOVA тя каза, че Народното събрание е било приравнено на "МОЛ, на театър, на цирк".

"Народното събрание трябваше да види какво е правното основание за приемането на този сертификат. А не да приема такъв акт, който не почива на нищо. Ние не искаме да даваме пример, че в парламента можем да си правим каквото си искаме. Има си правила и искаме тези правила да се спазват", отбеляза тогава Митева.

И бе категорична, че председателят на НС Никола Минчев не разполагал с лостове, с които да наложи санкции на народните представители, неспазващи правилата за достъп до сградата на НС със зелен сертификат.

 


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Христина Славова: Искаме разписан държавен ковид протокол за туристите
  04.02.2022 15:06      

Така ще се планира спокойно почивката, очакваме отново старите пазари