Неделя, 24 Апр 2022
    
Бургас Любопитно

Бургазлии с любов към фотографията показаха снимките си в изложба

  23.01.2022 14:53  
Бургазлии с любов към фотографията показаха снимките си в изложба

Георги РУСИНОВ

 

Бъдещи фотографи показаха в изложба интересни снимки от Бургас и региона. Мъжете и жените, завършили началното ниво на курса по фотография на Photoschool, представиха творбите си в галерия „Георги Баев“. Обучението им продължи от септември до декември 2021-ва.

Водещият курса Милен Добрев по образование е биолог, но от 11 години се занимава професионално с фотография. Въпреки че обича да снима пейзажи, Добрев изкарва прехраната си, запечатвайки с фотоапарат различни продукти храна.

„Професионално в България с пейзажи трудно се изкарват пари, това ми е по-скоро хоби“, поясни той.

Снимките в изложбата са с различни сюжети, не е търсена конкретна тематика.

„Повечето от тях са направени по време на упражнения. Курсът започна в края на септември и приключи на 10 декември. Всяка година по това време се провежда. В началото на февруари започва следващото ниво, което отново е за около 2 месеца. Покрай ковид е по-сложно сега. Хибридно ги правихме нещата – една част присъствено, друга онлайн. В един момент се наложи само онлайн. Предната година беше още по-сложно дори“, заяви Добрев и пожела на завършилите курса да продължават да се учат, до обменят знания и да не спират да снимат.

Разговаряхме и с част от начинаещите фотографи. Една от тях е Силвия Войнова. И тя като част от колегите й показа в изложбата снимка, която е направила съвсем случайно. Тя представлява кадър през витрина в бургаско заведение и е чернобяла.

„Аз търсих тази линия отгоре, докато в един момент се случи така, че цялата история се разгърна и стана кадър с някаква история. Това беше по време на упражнение по „стрийт фотография“, поясни Войнова.

За курса тя споделя, че покрай пандемията от ковид е било много трудно, но въпреки това интересно.

„Трябваше да се разделяме на групи, не всички да сме присъствено в някои дни. Но беше много интересно, както за тези, които мислят да се занимават професионално, така и за тези които искат чисто любителски искат да се усъвършенстват и подобрят знанията си“, уточни тя.

Бургазлийката развива собствен бизнес и фотографията й е хоби.

Сред завършилите курса има и такива, които искат да се занимават професионално с любимото си занимание. Галя Паскалева е една от тях. Влекат я „стрийт“ и модната фотография.

Фотосът, който тя показа представлява част от лодка, заснета в Созопол. Снимката е абстрактна и мистериозна, тъй като е обърната на 90 градуса. При нея също това се е получило случайно. Бургазлийката има интерес към снимането и се занимава с това от около 5 години.

„Курсът мислех още преди една година да го запиша, но ми дадоха съвет просто да изляза и да снимам. Само, че като си взех нов фотоапарат спрях да снимам, нямах желание. Затова се записах. Да съм с хора, които имат общо хоби и да ми се казва „ела тук, ще правим това“. Курсът беше много полезен, запознах се с хора, които имат какво да покажат като умения. Много хора, които са минали през някое от нивата му биха го препоръчали. От първо ниво научих достатъчно, но не съм спирала да се уча и сама през годините“, споделя тя.

Илиян Николов разказа любопитната история за участието му в курса.

„Аз си купих един фотоапарат, тъй като отдавна исках да снимам. Мислех си, че най-важното нещо е да имаш хубав фотоапарат. Отделих едни средства, купих го и започнах да снимам. Предимно семейни снимки. Но не се получаваше и накрая на жена ми й писна и ме записа на курс по фотография“, с усмивка разказва той.

Кадърът, който той показа в изложбата е случаен. Докато с единия от лекторите били на паркинга на Конгресния център на Морска гара, за да чакат удобен момент за снимка, Илиян уцелва своя момент.

„Преживяванията от курса ми са уникални. Никога не съм си мислел, че ще е толкова интересно. Фотографията винаги съм я приемал като нещо нормално. Един човек, който е фотограф. И толкова. Снима си и така. Оказа се, че не е така. Чакането за прекрасната снимка, за перфектния кадър, самата еуфория около това, което правиш. Пак казвам – уникално е. Аз не съм ловец, но е може би нещо подобно, както там трябва да намериш най-добрите условия, така и във фотографията трябва да уцелиш светлината, най-добрия модел, най-доброто място, за да получиш перфектната снимка. Начинът по който се води курса е страхотен. Милен Добрев е много добър фотограф, много добре представя нещата пред хората, разчупва обстановката, кара те да искаш да го правиш това нещо“, коментира курса бургазлията.

Сред завършилите е и журналистката Веселина Берова. В момента тя работи като психолог. Нейният кадър в изложбата е от упражнение по „стрийт“ фотография.

„Тук е важно да имаш различен поглед, защото това са наистина едни празни кутии. Но перспективата нагоре ме привлече – като пътека към небето. Така или иначе мисля, че ще се занимавам с улична фотография. Много се надявам, че в някакъв момент ще успея да видя Бургас по друг начин и ще мога да го покажа на хората различен. Всички го свързват с морето, но аз мисля да му се обясня в любов по друг начин. Аз съм човек, който преди известно време е решил да живее в Бургас и мисля, че фотографията ще ми даде възможност да се влюбя в него и той да стане моето място“, обясни Веселина.

Курса определи като много интересен.

„В началото се оформихме като отбор от хора, които обичат да снимат с телефони и някакви приятели им казват, че им се получава и затова са решили, че трябва да придобият минимум технически знания, за да се справят и с фотоапарата. Лично аз не съм имала амбиция да се занимавам професионално с това, но има хора от курса, които са решени на това“, поясни тя.

Фотографиите са изложени до 25 януари в галерия „Георги Баев“.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Математик: Болните деца с COVID-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен
  23.01.2022 09:28      

Разпространението на вируса минава първо през най-малките и след това при възрастните, по