Петък, 22 Апр 2022
    
Бургас

Занаятчии влизат в централно арткафе

  21.01.2022 16:47  
Занаятчии влизат в централно арткафе

Георги РУСИНОВ

 

Арткафето, разположено в югоизточния край на ул. „Алеко Константинов“ на ъгъла с ул. „Св. св. Кирил и Методий“, да се отдаде под наем. Това предлага в докладна записка кметът на община Бургас Димитър Николов. То е част от ансамбъла на наскоро обновената „Алеко Константинов“.

„На територията на централната градска част на Бургас не съществува място, което да съчетава успешно развиването на идеята за питейно заведение, което освен традиционното предлагане на напитки и пакетирани стоки да представя произведения на изкуството и културата. Подобен тип заведение е привлекателно място за хора на изкуството, младежи с интереси в областта на културата и цели популяризиране на занаятчийството, което от своя страна ще предизвика интереса на туристите през летния сезон. Занаятите, изкуството и кафенетата винаги са били неразривно свързани и в последните години арткафенетата придобиват все по-голяма популярност у нас. Още повече местоположението на обекта, в сърцето на града, предразполага големия поток от хора, които преминават през неговия център, да го посетят и да се насладят на творбите на майсторите на различни занаяти. Стремежът е да се обособи като уникално място, зона на комфорт, привлекателно място за хора от всички генерации, които биха могли да прекарат приятно времето си“, посочва кметът в докладната.

В частта на декинга на сградата е оформена зона за консумация на открито. Към нея са проектирани пейки и маса с ексцентрична конструктивна ос. Декоративни ажурни пана от дърво отделят визуално павилиона от съществуващата ограда на СУ „Св. св. Кирил и Методий" и създават комфорт за посетителите.

Самият навес е разработен като пергола със стоманена конструкция и сенници от дърво. Една голяма част от навеса е покрита над перголата с триплекс с цел осигуряване на целогодишно използване на откритите пространства.

Закритите обекти са проектирани с плъзгащи се стъклени врати, които осигуряват приобщаване към откритите пространства през топлите месеци. За осигуряване срещу кражби и вандализъм са предвидени и декоративни външни плъзгащи се врати. Обектът е обезпечен с охранителни камери за видеонаблюдение, WiFi интернет, с Ел и ВИК връзки към градските мрежи на техническата инфраструктура.

Предвидена е рампа за хора със затруднено придвижване.

В обекта се предвижда през определени дни от седмицата занаятчии да имат възможност да излагат и реализират своята продукция. Откритата веранда също може да бъде използвана за представяне на книги, бутикови концерти, работилнички на открито.

Популяризиране на занаятчийската зона ще предизвика интереса на летни занимални, които могат да водят деца от предучилищна и училищна възраст за посещения на различните ателиета.

Към участниците в тръжната процедура следва да се поставят специфични изисквания, които да залегнат и в договора за наем, който ще бъде подписан между Община Бургас и спечелилият участник, както следва: задължение за представяне на предложение от участниците, в което да бъде посочено време - ден/дни от седмицата, през което да има съчетаване на дейността за кафенето и излагане произведения на занаятчийското изкуство в обекта, като за целта наемателят ще предоставя посочена от него площ от заведението безвъзмездно на Община Бургас.

При съобразяване с отправеното предложение, Община Бургас ще изготвя график за разполагане на занаятчийската продукция, който ще бъде предоставян предварително на наемателя на арткафето.

Търгът ще е за наем от 5 години, с начална тръжна месечна наемна цена от 579 лева, без ДДС.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид
  21.01.2022 11:06      

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари. И макар к