Неделя, 24 Апр 2022
    
Мнения Общество

Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид

  21.01.2022 11:06  
Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари. И макар коронавирусът вече да затри един средно голям град, половината българи продължават да смятат ваксините за по-страшни от Ковид-19.

 

Източник: Дойче веле

Миналата седмица икономистът Петър Ганев изчисли, че смъртността в България през 2021 година като абсолютен брой е достигнала нивата отпреди повече от сто години. 147 727 души са починали - стойност, близка до черния рекорд през 1918: времето на Първата световна война и испанския грип, когато умират 151 525 българи.

Оказва се, че завишената смъртност само през 2021 възлиза на около 40 000 души в сравнение с предпандемичните години. През 2019 в България са починали 108 083 души, през 2018 - 108 526 и т.н. Но въпреки всичко това голяма част от българското общество демонстрира незаинтересованост към положението в болниците. И към първото място по смъртност в целия Европейски съюз. "Всичките ги пишат от Ковид", повтарят те и продължават да си носят маската като "памперс на брадичката", както стана популярно да се нарича в социалните мрежи. Ковид-19 затри населението на един средно голям град в България, но ваксините и маските са си все така по-страшни от болестта - както за голяма част от хората, така и за един добил сериозна популярност инфекционист и за поне две парламентарно представени партии. В това време силно заразният вариант Омикрон вече се разпространява с бързи темпове и по всичко изглежда, че ще се сблъска челно с едно масово незащитено общество. Как се стигна дотук?

Страх? Невежество?

“Няма да кажа името си, за да не ме репресират тези, които са в парламента, защото те не са българи. Но ще кажа за себе си - учила съм шест години биология и знам, че това не са никакви ваксини”, заявява уверено жена с каска на главата по време на протестите срещу зеления сертификат, организирани от партия “Възраждане” пред парламента. “Това са експериментални коктейли, които вкарват във вас чип и неща, които ще разрушат вашата свобода. Ще бъдете управлявани чрез 5G системите. Така че никой да не се ваксинира!”, призовава още жената.

 

Как няколко случайни и зле монтирани видеоклипове в социалните мрежи, съдържащи непроверена информация, която често звучи направо налудничаво, могат да определят мнението ти толкова категорично? “Експертите казват, че това е лесен начин човек да се справи със страха и контрола”, казва математикът Петър Велков, който неведнъж е влизал в спорове с последователи на конспиративни теории за Ковид-19. “Човек губи контрол и когато му кажат, че пандемия няма или че някой конкретно е виновен за това, е много по-лесно да почувства, че си връща контрола. Контролът да протестира и да не вярва на всички лоши лекари и експерти, които ни казват да се ваксинираме.”

 

Велков изтъква, че за последната година и половина, откогато Ковид-19 започна да се разпространява в България, завишената смъртност е близо 60 000 души. Но въпреки това за 50% от населението страничните ефекти от ваксините продължават да са по-опасни. Ваксини, от които вече са поставени над 9 милиарда дози по света. “Ако не умееш да работиш с данни, не можеш да прецениш и риска - риска от странични ефекти на ваксините, съпоставен с риска от самия вирус”, смята Велков. “А като добавим и медицински специалисти, чието мнение противоречи на научния консенсус, това обърква хората тотално.”

"Определящо е недоверието на българина към властта"

В началото на тази седмица в България бяха отчетени 161 смъртни случая от Ковид-19 за денонощие. 85-милионна Германия отчете 192. И докато във Федералната република водещи експерти от седмици говорят за скорошен край на пандемията, в България медиците са заети да предупреждават за недостига на кадри и легла. Но мнозина все така не смятат мнението им за достоверно.

“И в началото на пандемията, и при появата на ваксините в публичното пространство имаше силен алтернативен глас на скептицизъм както към вируса, така и към ваксините”, казва социологът и политолог Димитър Ганев. По-дълбоките причини той търси в историята. “Определящо е традиционното и базово недоверие на българина към властта. Властта като цяло, включително медицинската. Можем да тръгнем много назад в историята”, казва Ганев и дава конкретни примери: “В България е коренът на богомилите. В България Просвещението не се е осъществило както в западните общества, защото сме били част от Османската империя. Османската власт е възприета като чужда. По-късно комунистическият режим също се възприема като чужд. Дълго време сме твърде дистанцирани от властта”.

Паралел може да се направи и със ситуацията в Русия, където въпреки силно рестриктивните мерки към неваксинираните, със завършен имунизационен цикъл са под 50% от населението. “Нивото на ваксинациите е изключително високо в западните общества и най-вече в протестантските общества, където традиционно има по-високо доверие към властта”, казва Ганев. “И когато започнеш да отиваш на изток, след Желязната завеса нивата на ваксинация падат - в Чехия, Полша, Унгария. В България са още по-ниски. Както ако отидем още пó на изток - в Беларус, Украйна, Русия.”

Според данните на социолога от “Тренд” българското общество е разделено горе-долу наравно - малко под 30% са ваксинирани, около 20% са готови да се ваксинират в по-късен етап, а 50% са твърдо против. При зеления сертификат скептицизмът е още по-висок - цели 70% не го подкрепят. “Когато недоверието се смеси с разнопосочни сигнали от някои лекари, това се превръща в идеология”, смята Димитър Ганев. “Идеология, при която трябва да се позиционираш - от едната или от другата ѝ страна.”

"Добре, че се заразих, за да не трябва да се ваксинирам"

На този фон заразността на настъпващия Омикрон е невиждана досега. В последните дни България, където вълните започват със закъснение, последва тенденцията, която се наблюдава в западните държави, регистрирайки рекордните над 10 000 нови случая. Разликата с други европейски държави е, че нивата на хоспитализации са много по-високи. Петър Велков обяснява развитието така: “Докато ваксинацията и мерките помогнаха на лекарите в другите държави да си отдъхнат преди новата вълна, в България не беше така. Страната навлиза в новата вълна с ниво на хоспитализации, което е 5-6 пъти по-високо в сравнение с началото на предишните вълни на заразявания”. Според експертите пикът тепърва предстои - очаква се да е в началото на февруари.

Новото правителство дава разнопосочни сигнали. От една страна бонусът за пенсионери засега изглежда като ефективна мярка, но от друга включването на доц. Мангъров в работна група, която да обсъжда Ковид мерките, предизвика остри реакции на експерти, включително и на Българския лекарски съюз. Но каквито и мерки да предприеме правителството за мотивиране на повече хора да се ваксинират, според математика Петър Велков време няма. “Омикрон е изключително заразен. А трябва след първата доза да минат 20 дни, за да бъде поставена втора доза и едва след още 14 дни човек има някакъв стабилен имунитет, който може да се противопостави на вируса. Но когато Омикрон е доминантен, на всеки 2 до 5 дни случаите на заразените ще се удвояват. Така че няма ваксинационна кампания, която да окаже сериозно влияние върху тази вълна. Вирусът ще премине през голяма част от българското население.”

В същото време лекар в Ковид отделение в София ни разказва, че съществена промяна в поведението на пациентите няма. Много от тях продължават да заявяват: “Добре, че се заразих, за да не трябва да се ваксинирам”.

Източник: Дойче веле

 


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Математик: Болните деца с COVID-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен
  23.01.2022 09:28      

Разпространението на вируса минава първо през най-малките и след това при възрастните, по