Петък, 22 Апр 2022
    
Созопол

Плажът на град Черноморец- на вниманието на трима министри

  21.01.2022 10:50  
Плажът на град Черноморец- на вниманието на трима министри

Проблемите, които причини  пристанището, на жителите на град Черноморец  са представени на вниманието на  министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов, както и на земеделието д-р Иван Иванов. Инициативата е на председателя  на общински съвет Созопол Георги Пинелов, който миналата  седмица  с  нарочни  писма  алармира  новите министри и поиска помощ и съдействие за  решаване на казуса, при който новопостроеното пристанище нанесе непоправими щети на централния плаж и сериозен удар на туризма в Черноморец.

„Зимните месеци е времето, когато можем и трябва да предприемем мерки за укрепване на брега, възстановяване на плажа и премахване на причините, довели до това положение, което застрашава основния поминък на жителите на град Черноморец- туризма",е мнението на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов.

Пристанищното съоръжение, което граничи с централния плаж на града, затваря залива повече от половината и причинява отнемане на пясъка  от  северозападната  му  страна и натрупването му на югоизточната. Това доведе до заблатяване на плажа, като от североизточната страна на залива пясъкът съвсем липсва. Липсата му доведе до ерозия на близкия скат, където вече са оформени свлачищни процеси, се посочва в писмото до министрите. Апел за помощ е отправен към министър Николай Събев, защото пристанищата са част от водния транспорт на държавата, които са в прерогативите на министерството на транспорта и съобщенията.

С молба да бъде  направена проверка на щетите, нанесени  от  строителството на пристанищното  съоръжение, както и качеството на изпълнение  на  строителните  дейности,  Георги Пинелов  изпрати  писмо до д-р Иван Иванов, министър на земеделието. Пристанището в град Черноморец  е изградено  по проект „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Черноморец“, финансиран  по  Оперативна  програма  за  развитие  на  сектор  „Рибарство“  2007-2013 г., а земеделското  министерство  е управляващ орган на оперативната програма  и  има правото да извърши проверка на изпълнението на проекта.

Да  бъде  възложена  експертна  проверка  и  анализ   на  състоянието на залива, теченията и възможността да бъдат спрени разрушителните процеси  и  да  бъдат  предвидени  средства  за  изработването  на  проект  и  за  неговото  реализиране,  така  че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон, настоява още в писмата до министрите председателят на местния парламент. За това ще разчита и на подкрепата на Борислав Сандов, министър на околната  среда  и  водите, защото причинените от пристанището проблеми  са  и  екологични, а задълбочаването им ще доведе до екологична  и  здравна  катастрофа  в  курортния  град.

Тези факти дават основание на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов да поиска спешна и адекватна помощ от правителството  и  конкретно  от  тримата  министри.

Още в първите дни от новата година той изпрати писма  до министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов и новия изпълнителен  директор  на Агенция пътна инфраструктура Тодор Василев, в  които изложи  и  още  един  изключителен  проблем,  а  именно,  проблема  с  рушащия  се  мост  на  пътен  възел  Черноморец.

Цялостното състояние на моста е аварийно и предизвиква основателна  тревога  в нашите съграждани от град Черноморец и жителите на община Созопол. Те се притесняват, че неблагоприятните метереологични условия през зимата, допълнително ще утежнят лошото състояние на моста и в началото на летния сезон той не само, че ще бъде опасен, но най- вероятно няма да може да бъде използван, а това е единствената  връзка  на  град  Черноморец  с  останалите  населени  места в  региона,  посочва  в  писмата  до  двамата  Георги  Пинелов.

Той  настоява за информация,  дали са предвидени  средства в Бюджет 2022  за  реализирането  на  проекта  за  рехабилитация  на  път  II-99 "Бургас- Маринка- Созопол- Приморско- Царево- Малко Търново" и  по- конкретно  този  етап  от  проекта, в  който  е  включен  пътен  възел  „Черноморец“. Предвид неотложността на ремонта на моста, председателят на общинския съвет  в  Созопол предлага  той, като обект за рехабилитация да бъде изваден от проект на  път  II- 99, за да бъде ремонтиран до началото на туристическия  сезон.

Председателят  на Общински съвет Созопол Георги Пинелов има готовност да се срещне с всеки един от министрите, запознати с проблемите на град Черноморец, за да бъдат намерени адекватни и своевременни  решения  за  тях.

 


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид
  21.01.2022 11:06      

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари. И макар к