Петък, 22 Апр 2022
    
Созопол

Сметките за ток на община Созопол за 2021 година надвишават 1 млн.лева

  21.01.2022 14:31  
 Сметките за ток на община Созопол за 2021 година надвишават 1 млн.лева

Тихомир Янакиев със спешен сигнал до министъра на финансите  заради плана за финансово оздравяване на общината

Цялата капиталова програма на общината ще бъде зачеркната, а парите ще отидат за покриване на сметките

 

 

Община Созопол сигнализира Министъра на финансите и Националното сдружение на Общините в Република България за завишените в пъти размери на фактурите за ел.енергия за последните месеци. Това предизвиква сериозни притеснения в Тихомир Янакиев за финансовото състояние на Общината за 2022 г., тъй като тя се намира в план за финансово оздравяване, който до момента се спазва стриктно и всички приходи и разходи са максимално оптимизирани и съобразени с него. Ако се наложи разходите да бъдат намалени още за сметка на електричеството, то това би довело до занижаване качеството на живот на населението на територията на общината, което не бива да бъде допускано, казват от общинската администрация.

Сметката на Община Созопол за 2020 година е в размер на 475 570 лв., а за 2021 г. тя е над 2 пъти по-висока и вече надвишава 1 089 000 лв. Вземайки предвид последната фактура за м. декември 2021 г., която е в размер на 226 000 лв. и това че за същия месец през 2020 г. е 53 000 лв., и ако цената на тока продължава да расте, то би следвало в бюджета за 2022 г. да бъде заделен ресурс в размер на минимум 2 000 000 лв., което се равнява на почти цялата капиталова програма, предвидена за настоящата година.

„Моля да намерите механизъм за адекватно решаване на създалия се проблем, като подкрепите не само нас, а всички останали Общини в страната“, пише в писмото си кметът Тихомир Янакиев и предлага Общините като административни структури да бъдат върнати отново към регулирания пазар на ел. енергия.

Янакиев вече е предприел проверки и анализ на потреблението на всички юридически и физически лица, ползващи ел.енергия чрез подотчетни на Общината електромери, след което ще им бъдат направени препоръки за по-икономично потребление.

 


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид
  21.01.2022 11:06      

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари. И макар к