Четвъртък, 21 Апр 2022
    
Бизнес

Искане за възстановяване на надвнесени суми вече може да се подава и онлайн

  20.01.2022 12:01  
Искане за възстановяване на надвнесени суми вече може  да се подава и онлайн

Електронната услуга „Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП) в група „Плащане и изчисляване“ в Е-портала на НАП. Чрез нея потребителите вече могат и онлайн да попълнят необходимите данни във формуляра, да прилагат документи към него, след което да го подадат, съобщават от данъчната институция.

С искането лицата могат да заявят желанието си да им се прихващат или възстановяват надвнесени или недължимо събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции и други.

Услугата предоставя възможност за избор на вида на надвнесените суми, които може да бъдат прихванати/възстановени - ДДС, корпоративен и други данъци по ЗКПО, данък върху доходите на физическите лица, осигурителни вноски за ДОО/НЗОК/ДЗПО, принудително събрани публични вземания, вкл. глоби, имуществени санкции и др. Потребителите ще имат възможност да преглеждат подадените от тях искания с избор на бутон „Подадени данни“ от реда на съответната услуга в персоналния си екран.

Подаденото електронно искане се обработва в 30-дневен срок.

Достъпът до електронната услуга се предоставя, съгласно Правила за ползване на електронните административни услуги на НАП, предоставяни с квалифициран електронен подпис.

За получаване на достъп до услугата от упълномощено лице следва да бъде подадено отново „Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“ или „Известие за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“.

Повече информация за новите електронни услуги на НАП клиентите могат да получат на сайта на приходната агенция или на информационния телефон: 0700 18 700 (на цена, съобразно тарифата на съответния оператор).    


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Сунгурларе
Д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе: Нито един политик миналата година не коментира българските общини
  19.01.2022 13:40      

Дона МИТЕВА Общини започват ограничения - пускат с режим улично осветление, обират всякак