Сряда, 20 Апр 2022
    
Мнения Сунгурларе

Д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе: Нито един политик миналата година не коментира българските общини

  19.01.2022 13:40  
Д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе: Нито един политик миналата година не коментира българските общини

Дона МИТЕВА

Общини започват ограничения - пускат с режим улично осветление, обират всякакви луфтове, стресирани от високите цени на тока и газа. Това са обичайни новини, с които се срещат хората вече много често. За радост, в бургаско няма такива драстични мерки, на този етап, но високите сметки не подминават и тукашните администрации.

Проблемите са за цяла България, обобщава кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов. Но веднага изтъква, че в никакъв случай не желае да всява паника. И не пропуска да каже, че през 2021 – цяла година сме правили избори и никой не се е поинтересувал от проблемите на общините. „Нито един политик не коментира българските общини. Включително и депутатите, които сега избрахме – нито един след изборите не е дошъл да разбере как се справяме“, казва кметът.

Последната фактура за тока на община Сунгурларе е 80 хиляди лева, увеличението е почти тройно. Д-р Кенов смята, че въпреки това ще се справят. Той има друг, местен проблем – конфликт с Общинския съвет. „Съветниците не работят конструктивно с мен. Усещам, че работят против кмета на общината, нещо, което няма да допусна. Всички трябва да са наясно, че работят не срещу мен, а срещу интересите на общината.

Пример: Сега това се отнася до детските градини, защото касае изхранването на 400 деца. Всичко поскъпна. Не можем да оставим децата гладни. Трябва да се актуализират поръчките. Цените рефлектират върху бюджета. Необходимо е разбиране от страна на Общинския съвет. И гласуване актуализация. Подчертавам, че съветниците не са избрани само от партиите, а от хората“, казва д-р Кенов.

Въпреки че общините сега работят с една дванадесета от бюджетите си на месец, градоначалникът на Сунгурларе смята, че няма да има сериозен проблем. Апелира също да се има доверие на правителството.

Подчертава, че компенсациите за тока са налице. „На този етап компенсациите за ел. енергия помагат. В общината има около 25 села, където живее предимно възрастно население. Тези хора не може да бъдат лишени от улично осветление, защото за тях това е определено форма на сигурност“, казва кметът.

Д-р Кенов подчерта и това, че в момента се разработва проект за поставяне на соларни батерии върху обществени сгради – детски градини и училища. По този начин се надява да се намалят поне малко сметките за ток. Предвидена е и газификация на Сунгурларе – за училища и детски градини -  местната власт се надява да се нормализира цената на газа.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Сунгурларе
Д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе: Нито един политик миналата година не коментира българските общини
  19.01.2022 13:40      

Дона МИТЕВА Общини започват ограничения - пускат с режим улично осветление, обират всякак