Сряда, 20 Апр 2022
    
Бизнес

Националната квота за калкан е 75 тона

  19.01.2022 13:22  
Националната квота за калкан е 75 тона

Дона МИТЕВА

През 2022 година националната квота за улов на калкан ще бъде 75 тона. В следващите седмици, след публикуването на регламента в Официален Вестник на ЕС, ще бъдат определени и индивидуалните квоти на риболовните кораби. И през тази година ИАРА запазва обичайния си подход при разпределението на квотите, запазвайки критериите за допустимост и оценка на заявленията. Това коментира изпълнителният директор на Агенцията доц. д-р Галин Николов.

През последните години беше постигнато значително увеличение на националната квота, благодарение на общите усилия на бранша, научните институции и държавната администрация. Показа се, че запасът от този ценен вид може да се експлоатира устойчиво и при спазване на правилата на Общата политика в областта на рибарството.

За сравнение, през 2017 година националната квота бе 43,2 тона.

„И през тази година ИАРА, съвместно с партньорите си от Европейската агенция за контрол в рибарството, Националната агенция по рибарство и аквакултури в Румъния и останалите държавни институции ще продължи стриктното наблюдение и контрол на уловите от калкан в Черно море.

Апелираме към гражданите винаги да се уверяват в законния произход на рибата, която консумират, и в случай на съмнение да уведомят служителите на ИАРА или да подадат сигнал на тел. 112“, заяви доц. Николов.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Сунгурларе
Д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе: Нито един политик миналата година не коментира българските общини
  19.01.2022 13:40      

Дона МИТЕВА Общини започват ограничения - пускат с режим улично осветление, обират всякак