Събота, 16 Апр 2022
    
Общество

Близки на ковид болни осигуряват липсващо лекарство в социалките

  15.01.2022 11:14  
Близки на ковид болни осигуряват липсващо лекарство в социалките

Ина ПЕТРОВА

Липсата в аптеките на важно лекарство за разреждане на кръвта принуди близки на ковид болни да си го осигуряват чрез социалните мрежи. Лекарството е фраксипарин и се предписва при лечение на коронавирус, за да предотврати образуването на тромби. Обикновено близките пишат в големите фейсбук групи, където откликват хора, на които им е останало от предишно лечение или пътуващи, готови да го доставят от чужбина.

До мрежата прибягва и Даниела Малчева. Инжекциите й трябват спешно за неин близък, който попада в болница след усложнения от коронавирус. Преди това обикаля аптеки, но без резултат. „Намерихме бройки, като ни ги осигуриха хора, на които са останали. Знаете, че те се ползват при бременност, при сърдечни проблеми. Но наистина никъде ги няма“, казва бургазлийката. Сред предлагащите помощ са такива, купили си препарата от Турция. „Тираджия съм, ако имате нужда от нещо, пишете, всяка седмица ходя до Турция“, готов е да помогне мъж. Друг уведомява, че всъщност има аналози. „Потърсете клексан или арикстра. В най-лошия случай има орални антикоагуланти като Прадакса, Ксарелто, Еликвис и Ротеас. Всеки един от тях при липса на противопоказания би свършил добра работа“, съветва човекът. От болниците обаче обикновено не изписват заместители, а именно липсващия медикамент.

От фармацевтичния съюз обясняват недостига на нискомолекулярния хепарин с масовото търсене от страна на пациентите. „Нямаме доставки. И в склада няма. Не зависи от нас“, казаха от бургаска аптека.

С нередовни доставки продължават да са и препарати за инхалация при астма.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата