Събота, 16 Апр 2022
    
Общество

Жалби в НОИ - Бургас заради по-ниски пенсии

  15.01.2022 11:05  
Жалби в НОИ - Бургас заради по-ниски пенсии

Очакват се компенсации през февруари, плюс добавки за ваксинация

Ина ПЕТРОВА

Около 25 са жалбите, постъпили на този етап в НОИ - Бургас за получени по-ниски януарски пенсии спрямо тези за декември, съобщиха от там. Това се случва, въпреки че парите за старост бяха индексирани и продължава да се начислява ковид добавка, макар и по-малка.

Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност. Нарасна и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях - от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

Промените в пенсионното законодателство са в сила от 25 декември. „С тях пенсиите се индексираха като тежестта, с която се изчисляват, се увеличи от 1,2 на 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Но в същото време от януари ковид добавката е намалена от 120 на 60 лв. Така, ако увеличението на съответната пенсия е по-малко от 60 лева, се получава така, че лицето през януари получава по-нисък размер отколкото през декември“, обяснява директорът на Регионалното управление на НОИ в Бургас Енчо Жеков.

Той посочва, че причините за недоволството на някои пенсионери са две. „Първата е свързана с това, че периодът 2010-2012 не се „зачита“. Тогава нямаше индексиране на пенсиите по т. нар. Швейцарско правило, затова и сега не се извършва индексиране за тези три години“, посочва Жеков. През 2017-а се повтаря същата ситуация. „Тогава се въведе индексиране по тежестта от 1,1 стана 1,126 и следващите две години също индексирането бе извършено с увеличаване на тежестта на 1,169 и на 1,2. Ако е по-благоприятно, пенсията се увеличава с 3,8% през 2018-а и 5,7 през 2019-а и тъй като тези увеличения са по-ниски от сегашното, тези три години също не са взети предвид при индексирането на пенсиите“, внася яснота Жеков.

Другата причина е свързана с хората, работили при условията на първа и втора категория труд. „При тях увеличението на тежестта от 1,35 се отнася само за стажа без превръщане, тоест те имат и стаж, който си остава с тежест 1,2 на сто“, обяснява още директорът на НОИ в Бургас.

Той увери, че на всички жалби, постъпили при тях, ще бъде отговорено. Що се отнася до изплащането на компенсации, за момента още няма документ за това, публикуван в „Държавен вестник“. Редица представители на държавата обаче декларираха, че има механизъм и ощетените ще бъдат компенсирани още следващия месец.

Тогава се очакват и първите добавки за ваксинация. Държавата ще изплати по 75 лв. еднократно. Тя ще е към февруарските пенсии на тези със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза. „Получаваме данните от Здравното министерство по служебен път“, уточниха от осигурителния институт. Пенсионерите не трябва да подават заявления за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Средствата в размер на 100 млн. лв. са предоставени от правителството на бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата