Петък, 23 Сеп 2022
    
Бизнес

Научаваме от етикета колко калории има виното

  11.01.2022 16:26  
Научаваме  от етикета колко калории има виното

Две професионални организации - СпиритсБългария и Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) подписаха Меморандум за разбирателство относно енергийните стойности и хранителните съставки на алкохолните напитки в България.

Меморандумът установява задълженията на подписалите го страни и определя специфични правила за предоставяната информация, която ще бъде разбираема, разпознаваема, сравнима и точна. Ангажиментът гарантира, че до края на 2022 г. всеки две от три бутилки (66%), пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, съобразена с категорията, алкохолния градус и големината на разфасовката.

Потребителят ще може да се запознае чрез визуални пиктограми колко и какви калории съдържа неговата напитка.

Чрез QR код на всяка бутилка платформата U-Label визуализира дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията на производство и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка.

В България по-пълна и изчерпателна информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки по категории е вече налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg

„Присъединяването на България към инициативата е демонстрация на открит диалог и отговорна комуникация. Чрез информиране, образоване и реална прозрачност ние отговаряме на очакванията на консуматорите в цяла Европа за напитки с гарантиран произход и превъзходни качества.“, казва Председателят на спиритсБЪЛГАРИЯ, г-жа Ралица Скорчева-Славова.

„Въпреки изключително трудната икономическа среда и огромните предизвикателства, нашата индустрията инвестира средства, време и усилия, за да информира по-добре своите потребители. Очаква се действията ни да имат значително въздействие върху целия икономически сектор и всички да последват добрия пример.“, споделя г-н Йордан Чорбаджийски, Председател на НЛВК.

С подписването на Меморандума, българските производители се присъединяват към партньорството с Европейската комисия и ще я уведомяват ежегодно за конкретните усилия, действия и резултати в изпълнение на ангажиментите.

 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
Елена Гунчева напуска Народното събрание и „Възраждане“
  24.06.2022 09:31      

Народният представител Елена Гунчева обяви във фейсбук страницата си, че напуска Народното събран