Вторник, 12 Апр 2022
    
Бургас Спорт

Спортните хора „за“ и „против“ задължителната ваксинация

  11.01.2022 13:44  
Спортните хора „за“ и „против“ задължителната ваксинация

Скандалът „Джокович“ изкара на дневен ред въпроса

 

Георги РУСИНОВ

 

Трябва ли спортистите да се ваксинират задължително, за да изпълняват дейността си? Този въпрос наш репортер зададе на редица спортни хора от Бургас и региона. Поводът е случилото се с Новак Джокович в Австралия. Той трябваше да бъде допуснат в страната за участие в турнира от Големия шлем – Australia Open. Джокович дори получи „медицинско изключение“ за участие, тъй като няма сертификат за ваксинация. Припомняме, че преди време номер 1 в тениса прекара ковид малко след участие в друг турнир.

Ден след като Джокович получи разрешение и кацна в Австралия, той не бе допуснат в страната. Това предизвика вълна от реакции по цял свят. Баща му го обяви за преродения Спартак и лидер на свободно мислещите хора. Ноле пък коментира, че не е вярвал, че ще дойде ден, в който на здравите хора ще се гледа като на чумави. Австралийските власти, разбира се, обясниха, че спазват правилата, въведени от правителството и че никой не е изключение от тях. Дори и световният номер 1 в тениса.

Интересното е, че освен него и други тенисисти първоначално са получили „медицински изключения“. След развихрянето на медийната буря около Ноле обаче и техните разрешения се преразгледаха. Чехкинята Рената Борачова е сред тях, а тя дори 2 седмици бе в Австралия, където участва и в подготвителни турнири. Борачова обаче бе сред засегнатите от ситуацията и шокирана се прибра по свое желание в Чехия.

Австралийският съд разгледа делото по недопускането на Джокович в страната в понеделник. Съдията Антъни Кели разпореди анулирането на визата му да бъде „незабавно“ отменено, тъй като го счете за „неоснователно“.

Това означава, че в момента Джокович е свободен да влезе в държавата, напускайки хотела за бежанци и карантинирани, в който бе задържан от сряда.

Сърбинът все още може да бъде депортиран и в крайна сметка да не играе на Откритото първенство на Австралия по тенис. Такова право има министърът на имиграцията, съобщи правителственият адвокат Крис Трейн. Той не даде подробности на каква база може да се случи това.

Днес до вечерта организаторите трябва да знаят дали сърбинът ще участва в турнира, за да може евентуално да имат време да преработят схемата.

Всички знаем, че спортистите са едни от най-здравите хора на планетата. И сред тях обаче има такива, които се ваксинираха, както и такива като Джокович, които отказват. При него претекстът е, че е преболедувал. Не са малко случаите по цял свят, където спортисти в различни спортове са получили сърдечен арест по време на състезания или тренировки. Дали има връзка между това и ваксинацията, специалистите нямат категоричен отговор.

Тези случаи коментира за „Черноморски фар“ бургаският треньор по плуване Михаил Попов. Той смята, че е възможно да има връзка между ваксинацията и сърдечните проблеми при спортисти.

„В последно време зачестиха тези случаи. Всичките тези спортисти са с 2 поставени ваксини. Защо не се помисли в тази посока по-сериозно. Може би това спира и Джокович. Освен това той е преболедувал. Защо трябва да му искат сертификат? Това е най-неработещата мярка, която бе измислена“, заяви той.

Според него спокойно могат да се правят тестове по време на турнирите и така ще е и по-сигурно.

Сред запитаните от „Черноморски фар“ спортисти и дейци се открояват три мнения, както и в обществото. Едни са твърдо „за“, други твърдо „против“, третите смятат, че си има правила и трябва да се спазват, без да навлизат дълбоко по темата със задължителната ваксинация.

Айтоската баскетболна легенда Дечо Коешинов казва следното: „Той е знаел правилата и щом там се изисква задължителна ваксинация, значи трябва и той от своя страна да е точен и коректен“.

Президентът на волейболния „Нефтохимик 2010“ Огнян Томов е на подобно мнение.

„Всяка страна има закони и изисквания в тези времена. Ето, ние без „зелен сертфикат“ не може да играем в Европа. Няма изключения. И в НБА е така. Всеки трябва да ги спазва. Джокович е супер спортист, но и той е човек, който трябва да спазва правилата“, отговори той.

Заместник-председателят на Спортната комисия към Общински съвет – Бургас Георги Маринчев също твърди, че правилата са за всички.

„Не коментирам дали австралийците са прави, или не. То си е тяхно право. В основната схема на такъв турнир, ако не бъркам, започват 128 професионални тенисисти, без квалификантите. Направиш ли компромис за един, пък било то и най-добрия, правиш всички останали на глупаци. Дебатът в нашето Народно събрание за сертификатите бе същият. Ако ще въвеждаш ограничения, ще важат за всички, или ги отменяш“, поясни Маринчев.

Колегата му в комисията Красимир Калудов зае неутрална позиция по темата ваксини и Джокович, разглеждайки позициите и на двете страни.

„Така и не се научихме да приемаме факта, че някой няма да мисли непременно като нас и няма да прави задължително като нас. Случилото се и неслучилото се с Новак Джокович в Австралия беше още един повод да се хванем за гушите. А истината е, че той не е като нас и австралийците не са като нас. Не, Ноле не е новият Спартак, както вече го наричат едни. Но със сигурност не е и балкански простак, както го наричат други. Просто си е той. Новак Джокович. Велик тенисист, но и нормален човек. Има някакво свое основание да не се ваксинира. Има и принципи, които следва твърдо. Това е всичко. Има право на това. Благодарение на своите принципи е станал това, което е. Не, австралийците не са австралопитеци. Не са някакви безмозъчни твари. Те нямат претенции да са добри или лоши. Просто имат правила, които спазват и тези правила важат за всички, за най-малкия и за най-големия. Това е всичко. За Ноле сега няма място в Австралия. И животът продължава. За него и за австралийците. Ноле ще продължи без австралийците, австралийците ще продължата без Ноле. Но ще бъдат отново такива, каквито са. А у нас нямаме Ноле. Нямаме и правила, които всички да спазват. И животът ни продължава... Живот ли бе, да го опишеш. Приемам решението на Новак Джокович да не се ваксинира. Приемам и решението на австралийските власти да не го допуснат. Правилата са за всички, дори и за Ноле“, елегантно се изказа журналистът.

Бившият ПР в бургаските футболни среди Манол Тодоров и настоящ общински съветник изтъкна личния избор преди всичко останало.

„Нито един човек не бива да бъде принуждаван да се ваксинира, за да може да упражнява професията си, защото тенисът е професията на Джокович. Ваксинацията трябва да си е личен избор. От друга страна, ако организаторите на турнира са решили, че ще допускат само ваксинирани, Джокович не може да участва. Така че според мен ситуацията е проста и не трябва да й се отдава чак толкова голямо значение. От една страна имаме човек, който е направил личния си избор, а от друга – организация, която е решила по определени правила да проведе своя турнир. Тук истината е някъде в средата и не трябва да обвиняваме нито една от двете страни. Трябва да допълним, че Australian Open ще хвърлят петно върху себе си, ако не се разберат с Джокович. Защото да спреш най-великия си шампион да участва на турнира ти, със сигурност трябва да е добре обмислено решение. Това ще даде отлив и на зрители, и на спонсори в един момент, така че ситуацията е доста деликатна. За Джокович не се съмнявам, че с добрите си ПР-и ще извлече максимума от тази ситуация“, посочи Тодоров.

Че е въпрос на личен избор смята и известният бургаски вратар от близкото минало Любомир Шейтанов. Той не пропусна да добави крипитчно и че „колкото и титли да спечели, никога няма да стигне Федерер“.

Тук е моментът да отбележим, че в момента тримата големи – Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер са с по 20 титли. Така Australia Open се явява турнирът, в който един от Джокович и Надал ще изпъкне с едни гърди напред. Федерер пропуска турнира заради контузия. Някои от защитниците на Джокович съзряха конспирация и че точно заради това Ноле не е допуснат в Австралия.

Накрая публикуваме и две от твърдите мнения „за“ и „против“. Президентът на футболния „Созопол“ Румен Димов смята, че властите в Австралия са прави и изключения не трябва да има.

„Правилното според мен е, че всички спортисти трябва да се ваксинират, за да участват в състезания и първенства“, добави той.

Бургаският ръгбист Дойчо Славин пък отсече: „Аз съм против ваксинацията и всяко ограничение за неваксинирани е престъпление срещу народа и правата на човека“.

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените
  09.01.2022 17:39      

Георги РУСИНОВ   „Черноморски фар“ потърси мнението на двама от