Вторник, 12 Апр 2022
    
Бизнес

Бургаски здравни заведения търсят студенти с пари от държавата

  11.01.2022 12:55  
Бургаски здравни заведения търсят студенти с пари от държавата

Дона МИТЕВА

Лекари, медицински сестри и акушерки се търсят най-много да бъдат обучени с финансовата подкрепа на държавата в цялата страна. Бургас като един от големите градове не прави изключение. Това става ясно от списъка на работодателите, които имат право да сключват договор със студенти за стаж и работа с паричната подкрепа на държавата, публикуван в информационната система за работодатели и студенти.

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване.

Голяма част от здравните заведения на града са обявили своите намерения. Сред тях са Комплексен онкологичен център – Бургас (КОЦ), от където са обявени две бройки за Медицина и толкова за медицински сестри. От МБАЛ – „Лайф Хоспитал“ ЕООД са заявили желание да получат подпомагане при обучението на три медицински сестри. Също за толкова медицински сестри кандидатстват и от Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) и от Специализирана очна болница за активно лечение (СОБАЛ).

В търсенето не правят изключение и университетските болници в града. Ръководството на „УМБАЛ-Бургас“ АД е готово да влезе в колаборация с държавата, за да изучи петима лекари, три медицински сестри и пет акушерки. А Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Дева Мария" – две медицинска сестри  и толкова акушерки.

При драстично нарасналия обем на работа в лабораториите Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Лина“ ЕООД също се надява с помощта на финансиране от държавата да си обучи и се сдобие с още трима лаборанти.

Карнобат присъства активно в списъка с „Група Овощари Карнобат“ ООД, които си търсят и искат да обучат студент по технология и качество на храни, както и такъв по технология на виното и пивото.

Карнобатската фирма „Шанс 92“ ЕООД се надява да се сдобие с агроном, благодарение на държавните пари.

Списъкът със заявени специалности на базираната също в Карнобат фирма „СЕ Борднетце-България“ ЕООД е доста дълъг. Той включва двама специалисти по Автоматика, информационна и управляваща техника, един по Мехатроника, Инженерен дизайнер, по един специалист Проектиране на иновативни инженерни продукти, Електротехника, Електроника и Техническо законодателство и управление на качеството.

„Промет Стиил“ АД – Дебелт си търси млад и надъхан студент по Металургия на черните метали  и такъв, който да се обучи по специалността „Електроенергетика и електрообзавеждане“.

От „Спартак“ АД търсят студенти по Машиностроене, Индустриални технологии, Машиностроителна техника и технологии, Мехатроника, Инженерен дизайн, Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето. Част от специалностите се покриват с тези на карнобатската фирма „СЕ Борднетце-България“, което е още едно доказателство, че трудно се навиват млади хора да учат за тези професии, въпреки търсенето.

Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Просветното министерство.

Министерският съвет ежегодно утвърждава списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа. През тази академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. е заявена нуждата от 975 специалисти.

Държавата заплаща изцяло или частично таксите за обучение на студенти от 96 различни специалности, в случай че имат сключен договор с конкретна фирма за стаж и работа след завършване.

 

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените
  09.01.2022 17:39      

Георги РУСИНОВ   „Черноморски фар“ потърси мнението на двама от